Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 липня 2014, 23:15 Інше
Військові метрологи на службі АТО
Військові метрологи на службі АТО

У наш час годі уявити військову техніку та спорядження без електронної начинки. Усі системи наведення ракет протиповітряної оборони, високоточні приціли та зв'язок буквально пронизані дротами й датчиками. Справність систем забезпечують військові-метрологи.

Осередок унікального центру з обслуговування та ремонту військових електронних систем розташований у Київській області. Штат вояків невеликий, та кожен з них - фахівець своєї справи.

Павло Залевський, заступник керівника військової частини:

- Вони перевіряють, калібрують, здійснюють ремонт засобів вимірювання сухопутних військ, повітряних сил, ВМС, військово-медичних закладів, а також контрольно-перевірочної апаратури зенітно-ракетних комплексів та протитанково керованого озброєння. Щоб військова техніка не підводила, справно виконувала свої функціі, треба постійно стежити за її параметрами, контролювати їх і відновлювати.

Особливо зросла важливість роботи військових метрологів під час АТО. Адже фахівці мають досить знань, щоб відремонтувати та налаштувати дороге й рідкісне обладнання. Так, у складі керування одного зенітно-ракетного комплексу - до 1000 приладів, і вихід з ладу лише одного з них може стати фатальним.

Віктор Іванченко, заступник командира військової частини:

- Порядка 70-90% саме робіт технічного обслуговування складають вимірювання, і тому ці прилади дуже важливі. То єсть точність влучення, вирішення навігаційних задач саме від них залежить.

А в цьому відділі налаштовують авіаційні прилади. На перевірку одного потрібно 24 години.

Андрій Верещага, керівник відділу перевірки та регулювання сервісних засобів вимірювання:

- Для самолета погрешность - это аварийная ситуация. Может упасть самолет. Он может сесть неверно, эшелон воздушный выбрать неправильно. В частях, в воздушных частях с помощью этого измерителя воздушного давления проверяются датчики скорости и высоты на самолетах.

Налаштовують і ремонтують у Центрі й медичні прилади. Один з найстарших співробітників - Андрій Андрійович - працює тут 56 років. Метролог регулює електроніку для військових шпиталів.

Андрій Старенченко, інженер ремонтного відділу:

- Багато у нас приладів, буквально кожний тиждень у нас все нові і нові прилади, які ми використовуємо для того, щоб їх відремонтувати і відправити на війська. Нам привозять із військових частин, із шпиталів, із інших військових частин.

Та попри, на перший погляд, невійськову професію, метрологи при погонах нині теж у зоні АТО. Завдяки пересувним мобільним лабораторіям фахівці мають змогу ремонтувати та калібрувати електроніку безпосередньо на місці. Лише 20% найскладніших налаштувань виконують у стаціонарі. Вояки кажуть: з початку боїв роботи додалося в рази.