Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 червня 2014, 15:33 Інше
Фінський винахідник створив безпечний зарядний пристрій
Фінський винахідник створив безпечний зарядний пристрій

Безпечну й розумну зарядку для телефона створив молодий фінський науковець. Він навчив пристрій заощаджувати електроенергію і зробив його безпечним. Винахід з'явився після того, як дівчина парубка лишила зарядку в розетці і так спричинила в будинку пожежу.

Щороку кожна зарядка, яка є у квартирі, забирає вісім тисяч ватт, за котрі треба заплатити. Такого обсягу енергії досить, щоб мати з кавоварки запашний напій продовж трьох місяців. Чи користуватися комп'ютером, під'єднаним до електромережі, протягом двохсот шістдесяти годин. Чи тридцять днів освітлювати кімнату. У світі приблизно сім мільярдів мобільних телефонів. Енергію для їхніх зарядних пристроїв треба виробляти або на двох атомних станціях, або на двадцяти п'яти тисячах вітряних. До того ж, ненажерливі штепселі поглинають з розеток струм, навіть без ґаджетів. І - пожежонебезпечні. Щоб запобігти цьому, фінський науковець змайстрував надійну зарядку. Вона автоматично вмикається, коли ви під'єднуєте до неї мобільного. І вимикається, коли виймаєте його з неї. Тому заощаджує енергію і є безпечною.

Асмо Салоранта, винахідник:

- Вітаю. Розумна зарядка - це мій винахід. Я Асмо Салоранта з Фінляндії, країни, де створили комп'ютерну гру Енгрі Бьордз, та міста Оулу, відомого телефонами Нокіа. Історія відкриття почалася, коли будинок моєї дівчини згорів у пожежі, яку спричинив пристрій, що його кохана залишила у розетці в кухні. На щастя, члени сім'ї вціліли, проте втратили все, що мали. І тоді я сказав собі: маю скласти зарядку, яка буде безпечна і заощаджуватиме енергію, коли її не використовують. Працював два роки. І тепер вона саме така, як я хотів.

Асмо пишається тим, що його винахід може спростити життя звичайних людей. Адже одна справа, коли ти бережеш струм сам, інша - коли пристрій робить це замість тебе. Науковець сподівається, що завдяки його розробці світ стане екологічнішим.