Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 червня 2014, 14:23 Інше
У США коні допомогають виправленню злочинців
У США коні допомогають виправленню злочинців

Зцілювати й перевиховувати ув'язнених не за ґратами, а у стайнях. Таку терапію пропонують у США. Програма "другий шанс" стає цілющою і для тварин, і для арештантів.

Племінні скакуни, які через вік або за станом здоров'я більше не можуть змагатися на іподромах. Здебільшого саме такі тварини лікують душі ув'язнених нью-йоркських тюрем. 1984-го до департаменту виправних закладів штату звернувся фермер, який запропонував привозити арештантів до стаєнь для догляду за кіньми. Відтоді Джим Темпер очолює результативну програму "другий шанс".

Джим Темпер, директор програми "Другий шанс":

- Ці хлопці й чоловіки змінюються перед очима. Коні дуже добре розуміють мову тіла, відчувають людей, їхнє ставлення. Ми переконалися, що і тваринам, і арештантам така терапія до смаку. Тут вони не на виправних роботах, а поновлюють свою свідомість. Коні ж наснажують  їх шляхетністю.

Водночас доглядати за скакунами можуть до півтора десятка в'язнів. Вони працюють без жодних колючих дротів. Наглядає за бригадою лише один охоронець, втручання котрого ще не знадобилося. За кожну годину - до того ж - арештанти отримують по 15 центів. 

Скотт Койл, ув'язнений, учасник програми "Другий шанс":

- Тут я навчився бути терплячішим, інакше ставитися до різних речей. Коні мають надзвичайну енергетику. Тому, хоч нам і платять небагато, ми щоразу радо приїздимо сюди - щоб поспілкуватися з тваринами. Вони лікують душу.

Джон Кук, ув'язнений, учасник програми "Другий шанс":

- Я почуваюся ліпше: і фізично, і морально. Геть розслабився, зникло внутрішнє напруження, відчуття тривоги.

Позаяк внаслідок такого виправного дозвілля змогли адаптуватися до життя в соціумі та назавжди забути про засудження навіть рецидивісти - програму запровадили ще в 10 американських штатах. Завдяки їй, мовляв, злочинність, зокрема число повторних правопорушень - стрімко меншає.