Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 червня 2014, 11:52 Інше
Долоня замість кредитки - винахід шведського студента
Долоня замість кредитки - винахід шведського студента

Тепер розраховуватися в супермаркетах і ресторанах можна власною долонею. Такий винахід створив студент зі Швеції. Нова система не лише заощаджує час, а й убезпечує від злодіїв.

Розраховуватися за обід, просто приклавши долоню до невеликого пристрою, схожого на термінал для кредитних карток. Так уже кілька років чинять студенти одного з найпрестижніших університетів Швеції - Лундського. Представник саме цього вишу вигадав розумний пристрій, що зветься Квікстер.

Фредрик Ліфленд, розробник, автор технології:

- Два роки тому я стояв у черзі супермаркету і міркував, як спростити процес таких розрахунків. І зрештою зметикував, вигадав свій - біометричний метод.

Невеликий апарат зчитує інформацію з долоні користувача, зокрема сканує вени й капіляри. Далі надсилає її до банків, і вони дозволяють без зайвих труднощів хутко здійснювати фінансові операції.

Фредрик Ліфленд, розробник, автор технології:

- Найскладніше, звісно, було пов'язати сервіс з банківськими рахунками, з фінансовим сектором. Це копіткий процес, втім ми впоралися. І дали змогу користувачам послуговуватися таким скануванням.

Оплата в такий спосіб триває не більше 5 секунд. Для цього досить покласти свою праву долоню на пристрій і ввести останні 4 цифри вашого телефонного номера. Для реєстрації в системі руку треба тричі відсканувати й набрати всі цифри, а також номер соціального страхування в терміналах, що є в більшості крамниць. Код активації - надіслати на сайт компанії.

Фредрик Ліфленд, розробник, автор технології:

- Так званий шаблон - "малюнок" вашої долоні - унікальний і неповторний. Він непомітний для сторонніх очей, його не бачать камери спостереження. А отже, скопіювати вкрай складно. Це такий собі засіб для убезпечення від злодіїв.

Натепер Квікстером користуються зо дві тисячі студентів Лундського університету. Він обслуговує кілька десятків ресторанів і крамниць поблизу вишу.

Віктор К'єллін, студент:

- Я послуговуюся сервісом трохи менше року. Це зручно. Позаяк не мусиш турбуватися, чи взяв з собою готівку, або повертатися додому, якщо раптом забув гроші.

Ганна Свенстрап, студентка:

- Швидко й дієво. Та й користуватися системою просто. А ще - почуваєшся спокійніше, не переймаєшся. Бо всі твої гроші буквально "як на долоні". Хоча тільки цей пристрій може зчитувати інформацію.

Автор розробки має намір популяризувати свій девайс і в інших країнах. Каже: вже за 5 років планує всі свої розрахунки - на Батьківщині, у Швеції, чи за її межами - здійснювати лише в такий спосіб. Щоб ніколи більше не стовбичити в черзі.