Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 червня 2014, 22:29 Інше
День відчинених дверей у кінологічному центрі на Київщині
День відчинених дверей у кінологічному центрі на Київщині

Маленькі друзі для залагодження великих проблем! Пошук злочинців, вибухівки, наркотиків, людей під завалами - все за ласощі й похвалу. Такі безкорисливі службові собаки.

Досить раз вдихнути. Й він вже знає, куди бігти.

- Нюхай, ищи! Чужой! Хорошо!

Німецька вівчарка Марат останнім часом в Ірпінському кінологічному центрі в шані. Саме його чутливий нюх допоміг розкрити два резонансних злочини на Київщині. Приміром, подвійне убивство: в Немішаєвому хлопець зарізав матір і сестру.

- Ножа кинув, потом пішов, помив руки - і тікать.

Злочинця швидко впіймали. Марат нанюхав його слід.

- Злочинець в крові постраждалого, і по цьому запаху...

Хоча іноді собакам буває непросто - не вдається натрапити на слід.

Леонід Мусевич, заступник керівника кінологічного центру ГУ МВС у Київській області:

- Дощ пройшов, асфальт гарячий, хімічні впливи - ремонт...

Попри те, за допомоги чотирилапих помічників міліціянти розкривають майже половину злочинів! У підпорядкуванні правоохоронців Київщини 87 собак у двох кінологічних центрах.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Лабрадор - для пошуку постраждалих і трупів, приміром, під завалами. Німецька вівчарка, яка навчена брати слід зловмисника і шукати його. Бельгійська вівчарка, яка навчена затримувати озброєного злочинця. В кінологічному центрі кожна порода має своє призначення.

Отак працюють малінуа - бельгійські вівчарки. Їхній норов - шалений. Затримати й пошарпати злочинця - найліпша для них нагорода. Спокійні вдачею чотирилапі служаки шукають вибухівку.

- Аммонит, тротіл, пластід - на цих основних запахах ми тренуємо собак.

Актуальною є нині така праця псів на блокпостах. Адже окрім вибухівки, нанюхають і зброю, бо зорієнтовані на запах порохових компонентів.

Григорій Розум, заступник керівника ГУ МВС у Київській області:

- У Вишгороді задіються собаки на блокпостах, де спільно і працівники міліції, і ДАІ несуть службу, напрямок Борисполя і напрямок Василькова.

Утім, на Схід країни - в гарячі точки - службових собак, принаймні звідси, не беруть. Кажуть - їхня робота там нині неефективна.

Леонід Мусевич, заступник керівника кінологічного центру ГУ МВС у Київській області:

- Це коли вже буде зачищена територія від агресорів, тоді да - можна розмінування проводити, патрулювання, розкривати злочини іменно за допомги службових собак.