Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 червня 2014, 13:07 Інше
Анджеліна Джолі проти сексуального насильства у зонах конфліктів
Анджеліна Джолі проти сексуального насильства у зонах конфліктів

Зупинити сексуальне насильство під час воєнних конфліктів. Така висока мета саміту в Лондоні, який організували голівудська акторка Анджеліна Джолі та міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ. У межах зібрання показали художній фільм "У краю крові та меду", режисеркою якого була Джолі.

Анджеліна Джолі зняла стрічку "У краю крові та меду", до якої власноруч написала сценарій ще 2011-го. Фільм - про боснійську війну 92-95-го років, коли сто тисяч людей убили, а 20 тисяч жінок постраждали від сексуального насильства. Два роки тому, після перегляду цієї картини, міністрові закордонних справ Великої Британії спала на думку ідея розпочати спільну з акторкою компанію. 

Вільям Гейг, міністр закордонних справ Великої Британії:

- Без цього фільму, можливо, ми б ніколи не започаткували ініціативу проти сексуального насильства. І саміту не було б. Саме стрічка "У краю крові та меду" підштовхнула мене до співпраці з Анджеліною й участі в боротьбі з ґвалтуванням під час воєнних конфліктів. Я дуже вдячний акторці. За ці два роки моє захоплення її роботою ще більше зросло. У неї є сила говорити до всього світу, поліпшувати поінформованість людей, змінювати їхні погляди.

Щоб підбити підсумки дворічної роботи, Джолі та Гейґ скликали в Лондоні чотириденний саміт, присвячений проблемам жінок, котрі постраждали під час воєнних конфліктів. З'їхалися більше тисячі міністрів, високопосадовців та активістів зі ста п'ятдесяти країн. Акторка й дипломат пишаються своїми досягненнями: 141 держава підписала декларацію, що зобов'язує покінчити з таким насильством. Проте вони розуміють: у багатьох випадках цю проблему просто замовчують або заперечують.

Анджеліна Джолі, голівудська акторка:

- Я сподіваюся, що коли люди дивитимуться цей фільм, думатимуть про Сирію. Неймовірно, але через майже двадцять років після блокади Сараєва ми бачимо, облоги та бомбування міст Гомса й Галепа. Дев'ять мільйонів сирійців змушені покинути свої домівки, три мільйони біженців - за кордоном. І в кожного з них - власна історія втрат, голоду та зґвалтувань. Тож головна ідея цього саміту - згуртувати людей, котрі бажають побороти це лихо.

У своїй емоційній промові на відкритті форуму зірка наголосила на тому, що зґвалтування - це зброя війни. Анджеліна переконана: міжнародна спільнота має виявити рішучість і боротися до кінця з сексуальними злочинами. Загалом акторка провадить гуманітарну діяльність з 2001-го, відколи стала послом доброї волі в управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців. І на власні очі побачила наслідки тривалої громадянської війни у Сьєра-Леоне. Тоді зґвалтували щонайменше 60 тисяч жінок.