Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 червня 2014, 13:13 Інше
Британській королеві подарували унікальну карету
Британській королеві подарували унікальну карету

Карета з яблуні, під якою Ньютон вигадав закон всесвітнього тяжіння. А ще - з елементами найвідоміших британських реліквій і пам'яток. Єлизаветі Другій презентували розкішний транспортний засіб. Який він, монарший ридван - побачите у сюжеті.

Золота карета Єлизавети Другої 5,5 метрів завдовжки, важить до трьох тон, запряжена 6-ма кіньми. Австралійський дизайнер Джим Фреклінгтон витратив чверть мільйона доларів, що спроектувати унікальний транспорт і доправити до Букінгемського палацу. Майстрував екіпажу для урочистих подій 14 років. Востаннє так званий королівський автопарк поповнювали 1901-го. Всі деталі нового ридвана зібрані в містечку Менлі, на околиці Сиднея. Автор каже - це така собі капсула часу. Адже в ній втілена ціла епоха британської історії.

Джим Фреклінгтон, дизайнер:

- Корона нагорі, приміром, з решток корабля "Перемога", яким стернував славетний лорд Гораціо Нельсон. Якби він не звитяжив у Трафальгарській битві - хто зна, якою мовою ми б нині розмовляли. Окрім того, карета оздоблена частинками матеріалів з ледь не всіх історичних місць Британії - Вестмінстерського абатства, Собору Святого Павла, Единбурзького та Віндзорського замків.

Усі куті деталі ремісники виготовили вручну, так само вичиняли шкіру. Ліхтарики - кришталеві. Кожна з дверних ручок у транспортному засобі позолочена. А ще інкрустована 24 діамантами та 130 сапфірами. Корпус і колеса алюмінієві, а ось інтер'єр з парчі. Майстри кажуть: на все про все витратили 400 згортків сусального золота. Втім, обладнали ридван і сучасними елементами - сидіннями з підігрівом, автоматизованими вікнами й дверима, відеокамерами та автономним живленням, що дає змогу рухатися й без коней.

Джим Фреклінгтон, дизайнер:

- Карета особлива, бо втілює в собі часточки історії. Вона уособлює події за останню тисячу років. Я зміг застосувати метал, деревину з найвидатніших будівель, кораблів, літаків Британії. Тут зосереджені всі події й персоналії, які сформували сучасну імперію такою.

Нову карету будували до вісімдесятирічного ювілею монархині. Втім, презентувати вчасно не змогли - через філігранність і складність роботи. Лише нині 88-річна Єлизавета Друга змогла вперше здійснити мандрівку в розкішному транспортному засобі. Символічно разом з чоловіком, як годиться за королівськими традиціями, вона прибула відкрити сесію британського парламенту та виголосити тронну промову - останню перед прийдешніми виборами до законодавчого органу. Волевиявлення заплановано на наступний рік.