Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 червня 2014, 12:56 Інше
За безпекою британських літаків слідкує робот
За безпекою британських літаків слідкує робот

Добрі новини для тих, хто часто літає. Британці створили спеціального робота-терапевта. Він здатен діагностувати несправності в суднах, і за прогнозами, полегшить роботу працівників аеропортів. Тож пасажирам не доведеться гаяти час у залах очікування.

Невеликий літальний апарат обладнаний бортовим комп'ютером, системою надсучасних радарів і датчиків. Його допитливий механізм запрограмований на пошук будь-яких несправностей у зовнішньому покритті судна. Такий діагностик - доводять тести - здатен за кілька годин провести роботу, з якою команда професіоналів-людей впоралася б не менш ніж за добу.

Аян Девіс, головний інженер авіакомпанії:

- Лайнери - величезні. Позаду мене, приміром, не найбільший з наявних. Що більший літак, то довше й складніше його інспектувати. Робот працює ефективніше за висотників, і убезпечує від нещасних випадків.

Розумна машина сканує фюзеляж, шукає, чи є тріщини й подряпини. Всі здобуту інформацію моніторинґу фіксує і передає на комп'ютери лаборантів. Експерти кажуть: задля безпеки польотів вчасно виявляти дрібні вади вкрай важливо.

Артур Ричардс, голова робототехнічної лабораторії:

- Ми в захваті від можливості працювати з таким пристроєм. Як на мене, він неабияк зарадить в авіакосмічної промисловості. Звісно, подбаємо, щоб ліпше контролювати його - приміром, під час роботи в умовах вітряної погоди. Втім, і нині показники - надзвичайні.

Розробники зазначають - тестуватимуть свій винахід ще щонайменше кілька місяців, а вже за три роки обіцяють застосовувати цих діагностиків масово. Тоді має полегшати і життя авіапасажирів - випадків відтермінування рейсів, коли туристи змушені через технічні несправності літаків годинами сидіти в залах очікування - суттєво поменшає. Інженери кажуть - коштуватиме супер-помічник недорого.