Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 червня 2014, 12:48 Інше
Нова підводна одисея Кусто
Нова підводна одисея Кусто

Онук відомого дослідника морів разом зі своєю командою занурився на глибину океану, де має намір пробути в екстримальних умовах 31 день. Це довше, ніж будь-хто інший досі.

Колись далекого 1963-го Жак-Ів Кусто пробув 30 днів із командою дайверів на дослідницькій станції Коншельф-2 у Червоному морі. Про ту експедицію відомий дослідник зняв картину "Світ без сонця", яка здобула Оскара як найліпший повнометражний документальний фільм. Тепер шляхами великого діда у власну підводну одісею вирушив його онук - Фаб'єн Кусто.

Фаб'єн Кусто, дослідник океану:

- Прожити і пропрацювати зі своєю командою під водою більш ніж місяць у межах Місії 31 - це справжнє вивчення океану, на межі людських можливостей.

Підготовка до експедиції тривала понад два роки. А першого червня шестеро дослідників нарешті рушили від узбережжя Флориди, занурилися в Атлантичний океан на глибину 20 метрів і запливли до Акваріусу - єдиної у світі підводної науково-дослідницької лабораторії. Команда науковців спостерігатиме за тим, як впливають забруднення океану і зміни клімату на коралові рифи, а також - як реагуватиме людський організм на таке тривале перебування під водою.

Фаб'єн Кусто, дослідник океану:

- Як ми почуватимемося в маленькому закритому просторі? Знати це - важливо для дослідження космосу, колонізації Марса.

Екіпаж планує встановити рекорд: прожити і пропрацювати в лабораторії розміром із тролейбус 31 день. Та це буде непросто. Атмосферний тиск на підводній станції у два з половиною - три рази більший, ніж на поверхні. Окрім того, на глибині - армійські умови, навантаження, як у космонавтів, триярусні ліжка, маленька кухня й до 10 годин занурень щодня. Єдиний безперечний плюс - наявність інтернету.

Фаб'єн Кусто, дослідник океану:

- Ми спілкуватимемося з нашими друзями у твітері та скайпі, постимемо у фейсбуці та інстаграмі, тобто робитимемо багато різних речей, які сприймаємо на землі як належне. Раніше це було неможливе.

Підводну одісею молодшого Кусто транслюватимуть он-лайн. А за підсумками Місії-31 випустять документальний фільм і книгу. Нащадок двох найвідоміших у світі океанографів впевнений - його дослідження допоможуть людству зрозуміти таємничий підводний світ, такий могутній і водночас вразливий.