Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 травня 2014, 20:35 Інше
Як захистити себе від блискавки
Як захистити себе від блискавки

Негода в Україні протримається ще кілька днів. А разом із грозами - і блискавиці. Вони щороку вбивають сотні людей. Як уберегтися від небесних розрядів і надати першу допомогу постраждлому?

Грози, шквальний вітер, град та блискавиці - таким видався травень 2014-го. Синоптики прогнозують: це ще не кінець. Ближчими днями погода не зміниться.

Наталя Голеня, синоптик Гідрометцентру:

- Найближчі три доби ми очікуємо в Україні ускладнення погодних умов. Це будуть літні процеси з потужним купчасто-дощовими хмарами, які проливатимуть грозові дощі. В окремих районах сильні зливи у супроводі граду, шквалистого вітру 15-20 метрів за секунду, а також у північних, центральних та підвенних областях не виключені крупний град та шквали швидкістю 25 метрів за секунду.

Де гроза, там і блискавка. Грімниці щороку вбивають сотні людей по всьому світу. Лише одиницям вдається вижити після удару надпотужного електричного розряду. Містянам ця стихія не така страшна, бо ж більшість будинків обладнані громовідводами, а ось селянам треба бути напоготові. Правил, які б стовідсотково захистили від вогняної стріли, не існує, адже куди вона влучить - невідомо. Утім, є поради.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Якщо гроза застала вас зненацька на вулиці - в жодному разі не ховайтеся під деревами, адже вони притягують блискавку. Та навіть якщо електричний розряд омине дерево, все одно - це небезпечний сховок, адже його може зламати вітер.

Особливо притягають грімниці дуби. Тож замість тікати під зелену крону - швидше шукайте якусь яму. Якщо ж поряд її немає - лягайте просто на землю. А ще обов'язково позбудьтеся металевих прикрас і мобільних телефонів: на них також реагує блискавка. Не можна й просто бігти, бо так ви утворюєте теплі повітряні потоки, якими розряд переслідуватиме вас.

Максим Комісаров, заступник керівника відділу управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Лучше найти какое-то здание, к нему прижаться, слится, как говорят, со стеной, упасть на землю, прижаться как можно ниже. Так как человек высокий, низкий привлекает к себе удар молнии, потому что, допустим, если это поле - молния ищет самую высокую точку, в которую можно попасть. Если вы в мокрой одежде, она тоже привлекает молнию, вода ж - она проводник.

Навіть удома в разі грози варто подбати про безпеку. Зачиніть вікна й вимкніть електричні прилади.

Максим Комісаров, заступник керівника відділу управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Шаровая молния залетает в квартиру, поэтому надо себя обезопасить - закрыть все окна и двери, а также не выходить на улицу, потому что молнию привлекает тепло.

Якщо ж в людину таки влучила блискавка - то зазвичай це смертельний удар. Врятувати ж постраждалого можливо, але діяти потрібно дуже швидко - в перші дві хвилини зробити масаж серця і штучне дихання. І терміново викликайте лікарів.