Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 травня 2014, 18:16 Інше
Оригінальні змагання провели у Польщі
Оригінальні змагання провели у Польщі

Незвичні перегони відбулися в польському місті Пщині: у них взяли участь візники на возах. Вартість окремих запрягів дорівнює швидкісному автомобілю.

Формула-I у форматі XIX століття - з кіньми й возами замість надшвидкісних авт - відбулася в польському місті Пщині. На тлі мальовничого палацу учасники змагалися в маневруванні на чотириколісних візках. Цей заїзд із перешкодами - традиція в сім'ї Бартоломія Кампки. Ще його прадід кермував запрягами в армії.

Бартоломій Кампка, учасник змагань:

- Для тих, хто ніколи не мав справи з возом, це дуже складно. А мені легко, бо їжджу змалечку. Втім, потрібно продовжувати тренуватися, щоб відчувати коней і все вдалося.

Самі запряги лише на перший погляд стародавні. Насправді ж вони обладнані гідравлічними гальмами, спеціальною системою безпеки сидінь та іншими сучасними пристроями.

Сюзанна Ткачик, член журі:

- Тут дедалі більше інноваційних вдосконалень. Головне - правильно з'єднати тварин і воза - щоб рух був для них безпечним. Якщо транспорт перекидається, упряж має відстебнутися за три секунди. Щоб коні не запанікували, не постраждали самі й не заподіяли шкоди погоничу.

Цей старовинний вид спорту не дешевий: якісний візок коштує як автомобіль середньої вартості. А кінь - від кількох тисяч до кількох мільйонів єврів, кажуть організатори. Польща розводить бігунів століттями і експортує їх по всьому світу.