Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 травня 2014, 12:38 Інше
У Британії тестують надточний сканер багажу
У Британії тестують надточний сканер багажу

Гарна новина для тих, хто часто літає! Європейські авіаперевізники невдовзі дозволятимуть проносити на облавки літаків більше рідини. Про диво-сканера, який може  змінити нинішні правила авіамандрівок та розширити перелік ручного багажу.

Сканера, який легко може відрізнити воду або сік від вибухонебезпечних речовин, винайшли британці. Пристрій надточний, здатен у буквальному сенсі бачити ваші особисті речі наскрізь. Жорсткі обмеження, згідно з якими проносити з собою до салонів лайнерів можна не більше 100 мл рідин, авіакомпанії запровадили 8 років тому.

Кен Манн, віце-президент компанії-розробниці технології:

- Так звана Раманівська спектроскопія, якою звикли користуватися в аеропортах, не дуже ефективна. Наш механізм доповнить її. Спектр дії нового сканера ширший. Він використовує довші рентген-промені. Завдяки методиці можна визначити вміст будь-якої ємності: пластикової, скляної, паперової. І відкривати пляшку чи будь-що не потрібно.

Похибка, зі слів розробників технології, становитиме не більше піввідсотка. А ось переваг пристрій матиме безліч - адже заощаджуватиме час і мандрівників, і митників. Окрім того, буде значно менше скарг через незручності та конфіскацію особистих речей з боку пасажирів.

Кен Манн, віце-президент компанії-розробниці технології:

- 5 секунд - і зрозуміло, варто бити на сполох чи ні. Якщо сканер виявляє небезпеку - світиться червоний датчик, все гаразд - зелений. В приладі запрограмовано спектр кольорів, який дає змогу швидко й ефективно аналізувати рідини. Ми переконалися, що така променева діагностика дуже дієва. І мінімізує хибні тривоги.

Розпочали тестувати диво-сканера на початку року - в 65 аеропортах Європи. З-поміж них - летовище англійського Бристоля, працівники якого запевняють - легко навчилися користуватися винаходом.  

Лорен Айнгліс, офіцер з безпеки міжнародного аеропорту Бристоля:

- Опанувати прилад вдалося за кілька хвилин.

Крис Вейр, керівник служби безпеки міжнародного аеропорту Бристоля:

- Раніше ми змушували людей спробувати на смак, скуштувати рідину, яку вони транспортують. Приміром, молодим подружжям доводилося випорожняти наполовину пляшечки з сумішами чи іншими продуктами дитячого харчування. Подорожні, які звикли мандрувати зі своїми немовлятами, гадаю, тішитимуться. Адже сканер автоматично скасує ці процедури, стане незамінним і значно спростить нашу з пасажирами співпрацю.

Максимально новинка здатна проаналізувати до трьох літрів рідини. Тож, зі слів розробників, дійсно стане незамінним помічником митників і патичком-рятівничком подорожніх. Скільки коштуватиме масове запровадження пристроїв - поки не сповіщають. Тестуватимуть винахід європейські летовища ще щонайменше два роки.