Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 травня 2014, 17:34 Інше
Кібер-війна: Китай проти Сполучених Штатів
Кібер-війна: Китай проти Сполучених Штатів

Вашингтон звинувачує п'ятьох військовопосадовців Піднебесної у шпигунстві. У Мін'юсті США переконані: офіцери КНР зламували комп'ютерні мережі американських корпорацій та викрадали інформацію, що становить комерційну таємницю.

Мін'юст США вже висунув кримінальні звинувачення чиновникам китайського Міноборони. Про це повідомляє очільник американського відомства Ерік Ґолдер. І додає: незаконна діяльність стосувалася провідних компаній, які працюють у галузях атомної та сонячної енергетики й металургії.

Ерік Голдер, міністр юстиції США:

- Коли інша країна використовує ресурси військових чи розвідки проти виконавчої влади Сполучених Штатів або наших корпорацій, щоб заволодіти торговельними таємницями й важливою для бізнесу інформацією на користь своїх державних компаній, ми маємо сказати: всьому є межа! Не можливо терпіти дії, що загрожують чесній конкуренції вільного ринку.

Це перше публічне звинувачення іншої держави в кібер-злочинності з боку США. При цьому в Білому Домі сподіваються, що Пекін припинить порушувати міжнародне законодавство.

До речі, тема кібер-шпигунства весь час звучить в американсько-китайському діалозі. У Сполучених Штатах регулярно скаржаться, що Піднебесна краде торговельні таємниці їхніх компаній. Рік тому лідер країни Сі Цзіньпін в особистій розмові з Бараком Обамою вислухав усі його скарги на гакерів, пообіцяв співпрацювати у протидії їм. Та відтоді нічого не змінилося.

Джей Карні, речник Білого Дому:

- Президент Сполучених Штатів наголосив: якщо є загроза нашим кібер-безпеці, урядові чи бізнесу, буде вжито належних заходів. Порушники мають відповісти.

Пекін, своєю чергою, всі звинувачення відкидає. Головним кіберзлочинцем світу називає саме США. І наводить факти американського шпигунства проти Піднебесної. Зокрема, стеження за провідною телекомунікаційною корпорацією Хуавей. Інформацію про те, що заокеанські спецслужби зламали комп'ютерну систему китайської компанії, оприлюднив колишній співробітник Агенства нацбезпеки Едвард Сноуден.

Проте Вашингтон твердо налаштований довести свою правоту в суді. А отже - й покарати китайських військовиків, причетних до кібервивідування. За американськими законами, злочинцям загрожує до сорока років тюрми.