Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 травня 2014, 22:12 Інше
Аеропорт Бориспіль підтоплюють нечистоти
Аеропорт Бориспіль підтоплюють нечистоти

Київщина в нечистотах - перспектива, яка може стати реальністю. У місті Борисполі, де розташований найбільший в Україні аеропорт, немає фільтрувальних споруд, і каналізаційні стоки скидають на поля. Поступово відходи забруднюють ґрунтові води й можуть підтопити летовище.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ось так виглядають поля фільтрації нечистот. 65 гектарів на місто Бориспіль, його околиці і однойменний аеропорт. Каналізаційні стоки потрапляють сюди з 14 колекторів, і не проходять жодної очистки.

8 тисяч кубічних метрів бруду щодня потрапляє на ці ділянки. Вони - як вигрібні ями, коли заповнюється одна, відходи скидають в іншу. Й так вже більше як півстоліття! Наслідки нагромадження нечистот вже відчули на собі мешканці декотрих районів Борисполя. Приміром, людям на Дубичанському масиві заборонили вживати воду з глибини, меншої 30 метрів, тобто з криниць. 

- У нас з колодязя ніхто не бере, бо з колодязя замусорені.

Місцеві додають - й відповідний сморід від полів фільтрування відчувають гостро.

- Воняє сильно.

- Часто?

- Та всьо время, постоянно! Єслі воздух оттуда, все уже чутно.

Утім, найгостріша проблема від такого скупчення нечистот - для аеропорту Бориспіль. 

Анатолій Федорчук, Бориспільський міський голова: 

- Водоплаваючі птиці, які є тут, вони несуть загрозу сьогодні авіапольотам, це одна сторона, друга сторона - ці води, які потрапляють в ґрунти, підходять сьогодні до злітної смуги, і несуть загрозу, немає гарантії, що через 5-10 років ця злітна смуга прийде в непридатність.

Тож розбудова самого летовища й міста за таких умов - неможлива.

Анатолій Федорчук, Бориспільський міський голова: 

- Це є нецивілізований шлях, якщо бути категоричним, то всіляке будівництво, яке проводиться в Борисполі, вони повинно бути припинено, тому що немає очищення, каналізації.

Очисні споруди можуть владнати проблему. 2011-го експерти дали висновок - дозволити будувати. Одразу ж провели тендер. Його виграла компанія, яка має досвід будівництва таких станцій в Україні. Спорудження планували закінчити наприкінці 2012-го. Утім, у держави забракло коштів.

Микола Бригадир, керівник управлення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ:

- Для завершення повного фінасування вартості будівництва необхідно дофінансувати 195 млн, знову ж ці кошти були отримані тільки 28 грудня 2013 року.

Будівництво поновили. Завершити обіцяють цьогоріч. Ось такою буде будівля очисних споруд.

Руслан Харів, директор інженірингової компанії:

- Вода поступає в насосну станцію, там вона проходить грубу очистку, звідти поступає сюда, тут повністю відстійники, вони вмонтовані всередину, вони не виведені окремо, наша станція закритого типу, зменшує викід азоту в декілька разів, і вона буде повністю закрита для непопадання сюда птахів.

Станція буде здатна обробити всі каналізаційні стоки міста, аеропорту й навіть сіл, які захочуть спрямовувати сюди свій бруд. Тож потреба у спеціальних полях відпаде. Утім, постає інша. Ще й досі не вирішили - куди скидатимуть очищену станцією воду. У велике водоймище - найліпший варіант. Але поки - кажуть чиновники - не можуть погодити маршрут і віднайти на його будівництво гроші. Тому, найімовірніше, поки воду, але вже чисту, зливатимуть сюди - на поля фільтрації.