Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 травня 2014, 21:32 Інше
Ятки біля метро - реальна небезпека
Ятки біля метро - реальна небезпека

Негайно прибрати! Незаконна торгівля у столичній підземці загрожує людям. Це одна з найголовніших небезпек у разі евакуації. Чиновники б'ють на сполох: якщо не звільнити проходів до метрополітену - може статися трагедія.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Ні несанкціонованій торгівлі біля метро. Відтепер, за новим розпорядженням міського голови, ятки можуть стояти не більше ніж за двадцять метрів від підземки.

Цей закон діяв і раніше. Але його не дотримуються. Тож журналіст з мікрофоном біля станції - страшніший за чорта. Тікають від телекамери і продавці, і навіть правоохоронці.

- Доброго дня, от тут несанкціонована торгівля проходить? Ви стоїте і нічого не робите?

- В управління метрополітену йдіть.

- А хіба це не ваша задача - контролювати?

- Ні, я тут проходом.

- Скажіть, будь ласка, ви знаєте, що не можна торгувати за 20 метрів від входу в метро? Чому ви тікаєте? 

- Та чого ви боїтеся?

Пані Людмила біля входу в метро вже не перший рік. Продає залежно від сезону: овочі й квіти. Каже, про заборону торгувати поряд з підземкою знає, але ж де ще знайдеш так багато клієнтів.

- Получать 888 гривень пенсії можна? Що попало, те й продаю, сьогодні сирень, завтра ландиши, а то морковку продавала, як вже немає картошки й морковки, то вже ламаємо бузок.

Руслан продає каву поряд з підземкою вже рік. Зізнається, стоїть тут, може, й незаконно, але не безоплатно.

- Тут все места поделены, и даже через 20 метров там уже все занято. Вы понимаете, сейчас придумали 20-метровую зону, потом придумают 40-метровую, я вам скажу по секрету, что как раз милиция и все вышестоящие органы отсюда кормяться, поэтому это слишком большая кормушка, чтобы отсюда убрать.

А ось ці дівчата на станції Вокзальній пропонують покупцям диво-плямознищувачі. Запевняють: що біля входу торгувати не можна - не знали.

- Ви знаєте про заборону торгувати в 20-метровій зоні біля метро?

- Ми на такі питання не відповідаємо, ми не знаємо.

- Але ж ви просто під табличкою "торгівля заборонена" стоїте.

Згідно із законодавством, за несанкціоновану торгівлю передбачений штраф, розмір якого визначає суд. У метрополітені кажуть - через неї може статися катастрофа.

Сергій Ткачук, керівник служби руху Київського метрополітену:

- Така несанкціонована торгівля небезпечна тим, що звужуються шляхи евакуації людей, особливо це небезпечно при виникненні надзвичайних ситуацій, коли потрібно оперативно евакуювати людей з метрополітену.

Проти скупчення біля станції яток і перехожі. 

- В плане удобства, я думаю, что мешают, но учитывая положение, что людям негде работать, поэтому можно потерпеть.

- Стільки людей ходить - пройти спокойно не можна.

- Дуже заважають.

- Ви вважаєте, треба їх прибрати?

- Тільки так!

Очільник Київської міськдержадміністрації запевняє: найближчим часом біля підземки дасть лад.

Володмир Бондаренко, голова Київської міськдержадміністрації:

- Ви можете побачити зміни біля станції метро Університет і цієї суботи будуть дуже широкомасштабні заходи з цього приводу вжиті, тому що люди втратили почуття міри та совісті, порушують правила благоустрою.

Ще очільник Києва пообіцяв, що невдовзі розповість, хто "дахує" торгівлю біля метрополітену й має з цього величезні прибутки.