Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 квітня 2014, 21:52 Інше
На Житомирщині незаконно вирубують вікові дуби
На Житомирщині незаконно вирубують вікові дуби

На Житомирщині активізувалися лісові браконьєри. Вони незаконно зрубують цінні дуби, а потім продають їх на приватні пилорами. Тому природоохоронці подалися до Олевського району - шукати злочинців. Там виявили майже шістдесят незаконно стятих велетів і натрапили на порушників.

Ось на цьому місці в ботанічному заказникові "Ігорів Брід" ще кілька днів тому стояв столітній дуб.

Віктор Ткаченко, старший державний інспектор екологічної інспекції Житомирської області:

- Ця ділянка до рубки по закону не назначалася. Потому шо в жодного дерева в корневій лапі. Немає відтесаних дерев, які би назначалися до рубки, немає діляночних стовпів.

Під час рейду в Олевському районі на Житомирщині екологи разом з СБУ незаконно стятих столітніх дерев виявили п'ятдесят вісім. Завдано шкоди майже на півмільйона гривень. Усіх велетнів зрізано у трьох місцях. Якщо в двох з них правоохоронцям доведеться з'ясовувати особи злочинців, то в одному - порушників затримано гарячим слідом. Четверо чоловіків трактором витягали стовбури з лісу й вантажили їх на машину. Стверджують - це не заради заробітку, а щоб облаштувати сільський цвинтар.

- От скоро в нас грабки уже будуть послє паскі. Хотіли стовби поставить, штахети. Подивіться, он там даже на машині шо робиться, який лєс. Ну і так палучілося. Екологія прієхала.

Тим часом природоохоронці кажуть: не було б збуту, дерева б не крали. А тому перевіряють і місцеві пилорами. На одній з них виявили вантажівку з дубом, але ні водія, ні працівників підприємства не було. За кілька годин перевіряльники навідалися на інший тартак. Там також незаконно зрубані стовбури.

Віталій Подорожній, старший державний інспектор екологічної інспекції Житомирської області:

- Продукція вся породи дуб вивозиться на місцеві пилорами, купляються документи по області чи по Україні, і відправляється на експорт лісопродукція. Стосовно приватних підприємців-лісозаготівельників було також Службою Безпеки відкрито кримінальні провадження по цих фактах незаконних порубок.

Екологи свою справу зробили - виявили факти незаконного вирубування і знайшли зрізані дерева. Тепер правоохоронці мають покарати злочинців. Тих, які стинають, і тих, які купують дуби для своїх пилорам.