Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 квітня 2014, 12:56 Інше
Запекла боротьба кандидаток у спідницях
Запекла боротьба кандидаток у спідницях

Емансипована політика. В Індонезії дедалі більше представниць слабкої статі прагнуть зрівнятися у правах з чоловіками. Зі дня на день країна переобиратиме парламент.

З-поміж індонезійок, які беруть участь у передвиборній кампанії, чимало ставлять на красу. Приміром, ось ця 26-річна модель з Джакарти, що кілька років позувала для глянцю. Попри критику і звинувачення в бажанні пропіаритися, кандидатка запевняє - має геть інші наміри.

Дестіара Таліта, кандидатка від партії справедливості й добра:

- Я прагну змінити свою країну. Вважаю, що втрутитися в систему, стати її частиною - це найдієвіший метод. Тому й висунула свою кандидатуру.

Стереотипи щодо домінування чоловіків на політичній арені Індонезії похитнулися 2008-го - відколи представницям слабкої статі дозволили 30-відсоткові квоти в усіх політичних силах, що панують у державі. А також серед кандидатів до владних органів. Відтоді сміливі гасла, що їх виголошують активістки, та плакати із зображенням колоритних претенденток стали звичними.

Марія Амадеа Ісмаяні, кандидатка від Демократичної партії:

- Жінки дбайливіші у соціальних питаннях - приміром, стосовно сирітства або насильства в родинах. Вони знають про багато таких проблем не з чуток. Тому ефективніше обстоюють права жінок і просувають відповідні ініціативи в уряді.

Навчають майбутніх урядниць долати закарбовані з дитинства стереотипи патріархального панування чоловіків спеціальні центри.

Анна Магрет, віце-президент центру політичних досліджень при "Університеті Індонезія":

- Ми пояснюємо їм, що виходячи заміж жінка мусить зоставатися самостійною. Йдеться про рівність, про розуміння елементарних принципів. Жінки можуть ставати лідерками. Але задля цього, передусім, мають навчитися долати буденні проблеми - без дозволу батька, брата або чоловіка!

З-поміж кандидатів на пости в Народному консультативному конґресі, радах народних та реґіональних представників - близько 80 тисяч жінок. Переобиратимуть парламент індонезійці вже у середу.