Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 квітня 2014, 22:18 Інше
У Донецьку обирають статтю для сепаратистів
У Донецьку обирають статтю для сепаратистів

Гаряче було у Донецьку. Там проросійські мітинґарі штурмом захопили будівлі обласної державної адміністрації й управління СБУ. Нині обидва приміщення огородили барикадами, всередині чергують агресивно налаштовані молодики.

Так проросійські активісти штурмували в неділю Донецьку облдержадміністрацію. Її захопили без бою, адже правоохоронці майже не стримували агресивного натовпу. Нині будівля огороджена барикадами та колючим дротом, всередині мітинґарі. Схожа картина й під стінами управління Служби безпеки. Замість українських прапорів молодики почепили на дахах трибарвні. Коли побачили українських журналістів, знімати забороняють.

Чого чекають люди, які забарикадувалися в СБУ - невідомо, а ось мітинґарі в ОДА зібралися в сесійній залі. Там оголосили про створення так званої незалежної Донецької республіки. Згодом ухвалили рішення про референдум, який мають намір провести до 11 травня. І сьогодні зранку в мережі з'явилося відеозвернення із закликом до проросійських активістів захоплювати телеканали.

- Мы будем, наверное, захватывать телевидение, потому что телевидение очень важно для нас, и другие силовые структуры.

За деякий час невідомі озброєні молодики намагалися вдертися до Донецької обласної державної телерадіокомпанії. Нині її працівники оговтуються від пережитого й просять не показувати їх у кадрі.

Працівник Донецької обласної державної телерадіокомпанії:

- Приехало 4-5 машин, из них вышли 5-6 человек. У них были автоматы, у одного был гранатомет. Они начали стрелять еще из машины. Я думаю, ребята, которые были с нашей стороны, милиционеры, не растерялись, сделали несколько выстрелов в воздух, и нападавшие скрылись.

Правоохоронці вже розпочали кримінальні провадження щодо захоплення адмінбудівель за статтею "масові заворушення".

Олександр Лівочка, перший заступник прокурора Донецької області:

- Это свежие события, поэтому каждый факт получил пока свою предварительную квалификацию. В настоящее время рассматривается вопрос об их объединении и квалификации по более тяжелой статье. Более тяжелая статья - это подследственность СБУ. Я не говорю, что оно будет. Я сказал, что, возможно, статья 109 "Действия, направленные на насильственную смену или повалення конституционного строя или на захват государственной власти".

Вже відомі особи, причетні до заворушень. У Донецькій обласній прокуратурі повідомили - нині вжито всі потрібних заходів для затримання порушників.