Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 квітня 2014, 22:53 Інше
Працівники київського автобазару вимагають зниження оренди
Працівники київського автобазару вимагають зниження оренди

Люди перекрили дорогу в Києві. Працівники автобазару на бульварі Перова виступають проти збільшення орендної плати. Майже п'ять сотень торгівців закрили свої кіоски й вишли на вулицю з однією метою - щоб їх почула адміністрація ринку.

Шини на дорозі, плакати в руках - кілька сотень орендарів автобазару на бульвар Перова вийшли з протестом. Підприємці кажуть: два місяці намагаються поговорити з адміністрацією, але вона їх просто не чує. Тож вирішили діяти кардинально.

Сергій, орендар:

- Происходит просто планомерное уничтожение малого и среднего  бизнеса. Арендная плата за два года моей работы поднялась на 1600 гривен, плюс еще куча-куча-куча непонятных платежей. Если еще год-полтора мы как-то платили эти аренды и не замечали то, что она повышается, на данном этапе просто уже молчать и некуда. Рынок каждый месяц теряет 2,3,4 частных предпринимателя, места просто пустые.

Люди розповідають: за маленьку крамничку площею шість квадратних метрів доводиться платити більше шести тисяч гривень на місяць.

- 1077 гривен в месяц метр квадратный, вы представляете?

Утім - і це ще не всі побори.

Василь, орендар:

- Платим мы, наверное, за все, кроме воздуха. Платим мы за все, у многих этого света нет, платим за парковочные места, у многих машин нет и они не пользуются, платим мы за надання торгового мисця - это 600 гривен, платим за надання складского помещания, которого в принципе никто не имеет.

Орендарі кажуть - потік покупців до них значно зменшився. А адміністарція, замість допомогти бізнесменам - перекриває повітря. Так, від учора на базарі вимкнули світло. Люди певні, все це керівництво робить навмисно.

- Со вчерашнего дня сидели без света, без музыки, ни проверить, ничего, пытались хоть как-то отбить аренду, и так не отбивая ее.

- Що ви продаета?

- Музыка, сигнализация, все, что зависит от 12 вольт и работает от 220 сответственно.

Представники власників базару врешті зустрілися з людьми. За зачиненими дверима спілкувалися понад годину. Після цього керівництво базару повідомило журналістів, що піде на поступки.

Лідія Пампуха, представниця власників базару:

- Торгуючі, які сплачують і мають одне місце, вони будуть сплачувати плату за місце у розмірі на 50 відсотків нижче, чим вони сплачували у січні, що стосується тих господарів, які мають 2-3-4 місця, з ними проведені переговори і підписані угоди щодо знижок - їм буде знижка у розмірі 20-30 відсотків.

Та винаймачі приміщень адміністрації не ймуть віри. Мовляв: вона погодилася знизити орендну плату лише на найближчі три місяці, і певні - потім торгівців знову притисне до стіни. Бізнесмени зазначають: схожа ситуація на всіх столичних базарах. Тож якщо найближчими днями її не вдасться владнати - усі підуть пікетувати Верховну Раду.