Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 квітня 2014, 21:44 Інше
Верховна Рада запланувала спільні з НАТО маневри
Верховна Рада запланувала спільні з НАТО маневри

Керівництво України планує багатонаціональні військові навчання, головно з підрозділами держав-членів НАТО. Таких маневрів заплановано вісім. І почнуться вони вже у травні.

Потужний польський десант на Львівщині. Тут сотні солдатів, літаки, техніка. На Півдні України механізовані озброєні підрозділи Молдови та Румунії. А в Карпатах гірська піхота - з Польщі та Угорщини. Кораблі, субмарини, літаки, гелікоптери, тисячі армійців - сили США та інших держав. Все це широкомасштабні операції, що їх проведуть закордонні військові разом з вітчизняними найближчим часом. Поки в межах навчань. Спільний вишкіл напередодні затвердили у Верховній Раді.

Олександр Турчинов, в. о. президента України:

- Про допуск ЗС інших держав на територію України для участі в багатонаціональних навчаннях, ці навчання повинні пройти протягом року, це дуже важливо для обороноздатності нашої країни.

У законопроекті, за який проголосувало 235 народних депутатів, передбачено 8 навчань. Серед них - Сі Бриз, який щороку відбувається в Україні. Схожий за масштабами Рейд Трайдент, із залученням військ і техніки НАТО й США. Експерти кажуть про два стандартні завдання тренувань - така собі підтримка України з боку Європи та Сполучених Штатів і випробовування сумісності вітчизняної армії з підрозділами Альянсу. Утім, є ще одна мета, неофіційна. 

Микола Сунгуровський, директор військових програм Центру ім. Разумкова:

- Это чтобы оказать техническую помощь Украине, за счет того, что оставят технику, которая будет вводиться для учений, для вооруженных сил.

Водночас експерти кажуть про суттєву ваду маневрів - місце їхнього проведення. Це головно Захід і Південь України.

Олексій Коломієць, президент Центру європейських і трансатлантичних студій:

- Ці навчання повинні відбуватися максимально близько до південних, східних кордонів і північно-східних кордонів максимально, ці навчання повинні бути так, щоб як мінімум був дозвіл на використання воздушного простору України, з залученням ПС альянсу.

Нині ситуація на Східних кордонах України спокійна. Утім, військ і техніки агресора не меншає. Експерти зазначають - вторгнення не чекають. Мовляв, сценарію як у Криму не буде. Але й планів на загарбання територій Росія не полишить.

Микола Сунгуровський, директор військових програм Центру ім. Разумкова:

- Военная угроза со стороны России - на первом месте, ни разу еще к нашему мнению не прислушивались, ни разу, ни в одной военной доктрине, ни в одной стратегии нацбезопасности Россия не рассматривалась как возможная угроза, последствия мы видим сейчас.

Порятунок - не бути позаблоковою державою. Принаймні, мати членство в Північно-Атлантичному Альянсі як потенційну перспективу.