Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 квітня 2014, 22:21 Інше
На Донеччині викрили фермерів-рабовласників
На Донеччині викрили фермерів-рабовласників

Середньовіччя - в сучасній Україні. У віддаленому селі Артемівського району, на Донеччині, правоохоронці викрили трьох фермерів-рабовласників. Їхні найманці мешкали біля худоби й працювали за їжу. Втім, притягти до відповідальності експлуататорів поки що складно.

Сучасне фермерське господарство. Напіврозвалений приватний будинок із санвузлом надворі. Від роботи до відпочинку один крок - поряд тварини, яких доглядали раби. У таких умовах працювали й мешкали щонайменше шестеро людей.

Постраждала:

- Долго вы у них работали? Вы и брат ваш?

- Ну, я работала только летом, а Андрюшка постоянно.

- Какие-то деньги вам платили за это?

- Нет, не платили. Вообще ни копейки. Обещали худобой расчитаться.

- Вы пробовали уйти?

- Да.

- Ушли? Никто не припетствовал?

- Я ушла, а на другой день опять за мной приехали.

- Не били?

- Нет. Но когда нас туда привезли, и Андрей получил чертей, и я получила.

Врешті не витримав жахливих умов брат цієї жінки і вкоротив собі віку. Принаймні так на допитах стверджували власники ферми. Правоохоронці цьому твердженню не ймуть віри.

Юрій Сироватко, керівник управління ГУ МВС України в Донецькій області:

- С их слов, сам пошел на суицид, но это нами будет все перепроверяться, потому что он был, за день до того, как он якобы повесился, он был избит ими. И от родителей его привезли опять на ферму. А на следующий день стало известно, что он сам повесился.

Мати загиблого:

- Скажите, когда хоронили сына, были ли у него какие-то телесные повреждения?

- Как же ж? Синяки по лицу. Голова сзади розбита. Кровь-то видно. Он же ж дома ночевал. Мы хотели его сразу, а дедушка заупирался. "Сын должен дома переночевать".

Загибель сина стала останньою краплею, і батьки після багатьох місяців страху таки звернулися до правоохоронців. Організаторів бізнесу знайшли, та підозри про скоєння тяжкого злочину їм не висунули. Нині вирішують питання про ексгумацію тіла. А поки троє бізнесменів-рабовласників на волі.

Юрій Сироватко, керівник управління ГУ МВС України в Донецькій області:

- Они боялись их. Это очень маленькое село, и их действительно все боялись. Они запугивали, удерживали в подвалах, в коровниках. Нами задокументированно 6 таких фактов. У нас заявления от этих людей уже отобраны. Сейчас проводятся следственные действия, воспроизведения, легализуются те материалы негласных слидчых дий, которые у нас есть, и потом будет приниматься решение о мере пресечения.

Вже розпочате кримінальне провадження за торгівлю людьми з небезпекою для життя постраждалих. В разі доведення вини, горе-бізнесменам загрожуватиме до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.