Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 березня 2014, 23:12 Інше
У якому стані бомбосховища столиці
У якому стані бомбосховища столиці

День відчинених дверей у бомбосховищах. У Києві їх більше п'ятисот, де може розміститися 1,5 мільйона людей. Перевірити стан підземних укриттів столичні чиновники запросили журналістів.

Перше бомбосховище, яке йдемо інспектувати, годі побачити з вулиці. Воно розташоване на території фармацевтичного заводу. Утім, і розраховане укриття на працівників підприємства. Адже у військовий час завод має працювати на потреби армії - виготовляти антибіотики. Тож і побудували бомбосховище, щоб в разі небезпеки сховати тут усю зміну.

Олександр Яцюк, виконавчий директор ПАТ Київмедпрепарат:

- Этим бомбоубежищем по его прямому назначению мы, к счастью, не пользовались. Мы проводим здесь ежегодные, систематические ремонты косметические, на основании этого поддерживаем его работоспособным.

У разі надзвичайної ситуації тут зможуть розміститися й прості кияни. Якщо буде таке розпорядження керівництва столиці.

Олексій Дерев'янко, заступник керівника управління Шевченківської райдержадміністрації м. Києва:

- Це рішення приймає керівник територіальної підсистеми цивільного захисту м. Києва, в даному випадку КМДА.

Це укриття другого класу. Витримає потужне бомбування. 

- Це 4 кг на см.кв утримує ударну хвилю.

Тут може розміститися майже п'ять сотень людей. Запасу їжі нема, але його можуть поповнити, коли сюди заходитимуть люди за надзвичайної ситуації. За протоколом, це мають зробити впродовж 12 годин.

Олександр Яцюк, виконавчий директор ПАТ Київмедпрепарат:

- Здесь только обеспечение водой, воздухом на короткое время, здесь нельзя находится месяцами и годами, буквально время, для того чтобы обстановка снаружи могла измениться.

Це вже друге укриття поряд з житловими будинками.

- Сколько здесь жила, столько знала, что это бомбоубежище, в детстве меня кто-то пустил, я ходила на экскурсию.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- А це підземне приміщення розташоване на вулиці Дмитрівській. Це не бомбосховище, а укриття. Різниця в тому, що тут може перебувати трохи більше 200 людей впродовж кількох годин. Тут теж нещодавно зробили ремонт, на стінах свіжа крейда. Тут холодно і вогко.

Перевіряти стан сховища приїхав особисто голова Київської міськдержадмінстрації.

- Бомбосховище сьогодні в такому стані, як воно було.

Володимир Бондаренко не приховує - сховища, передусім ті, що в комунальній власності, в жалюгідному стані. Можливо, через те, що не було потреби ними користуватися.

Володимир Бондаренко, голова Київської міськдержадміністрації:

- Є тут проблеми чисто санітарні - побілка, затікання талих вод, ґрунтових вод, треба ремонт, в цілому те, що забезпечує безпеку людей - бетон, він залишився таким, як був, достатньо хороший, але якщо немає дверей в туалеті, при наявності жінок, дітей, чоловіків і т.д...

Обіцяє обновити усі укриття до першого вересня. Й коштом не скарбниці міста, а підприємств, що розташовані поряд із бомбосховищами. Таких стратегічних об'єктів у столиці більше п'ятисот. Вони здатні розмістити півтора мільйона людей. Іншим пропонують шукати безпеки в метрі й паркованнях будинків.