Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2014, 12:41 Інше
Чотирилапі педагоги
Чотирилапі педагоги

В Естонії дітей до школи готують собаки. Вони допомагають малим відшліфовувати техніку читання, формувати навички ораторського мистецтва та знаходити спільну мову з однолітками.

До громадської бібліотеки в місті Тарту в Естонії їдуть дошкільнята і з околиць міста, і з усієї країни. Тут їм дозволяють читати книжки вголос. Але - перед аудиторією з псів. З-поміж породних слухачів - афганський хорт, золотавий ретривер, двоє н'юфаундлендів і бельгійська вівчарка. Попри те, що тварини ледь не вдвічі або тричі більші за дітлахів, дискомфорту немає.

Єва Рутс, координаторка програми:

- Собаки уважні й спокійні слухачі. Вони не критикують малих, так як це часто роблять рідні або вихователі. Ми переконалися, що завдяки цьому діти залюбки читають пухнастим.

І автори методики, і батьки кажуть - помітили, що учасникам такі тренінги на користь. Пси натреновані, чуйні. Малі звикають до них, стають комунікабельнішими, вправнішими в читанні. Щоразу йдуть сюди із задоволенням.

Карин Кіму, мати:

- Я в захваті. Мій син на очах дорослішає і розумнішає.

Власники псів, які допомагають естонським дітлахам опанувати книжкову науку, кажуть - годованці навряд чи розуміють, про що мовиться в оповіданнях. Хоча малі ретельно вибирають з творів ті, де йдеться про тварин, або які на думку дошкільнят можуть зацікавити чотирилапих. Методика до вподоби і пухнастим слухачам.

Джейн Жако, власниця пса:

- Собака змінився. Немов більше соціально адаптувався. Він не чіпляється до дітей на вулицях, пильніший, добріший. Коли бачить знайомі обличчя - дедалі частіше вискакує на груди і намагається поцілувати людину. Це ліпший спосіб урізноманітнення дозвілля, ніж звичайні прогулянки з повідком.

Організатори програми кажуть - популяризуватимуть її й далі. Адже попит на такі вправи з пришвидшення техніки читання в дітей та підготовки дошкільнят до уроків зростає.