Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 березня 2014, 22:48 Інше
Стан справ на українському кордоні
Стан справ на українському кордоні

Державна прикордонна служба поступово виводить своїх підлеглих з території Криму. Вже визначені їхні нові місця дислокації. Головно - це адміністративна межа материкової України з автономією. Посилено пильнують й рубежі з Придністров'ям і Росією, де й досі велика концентрація військ Федерації.

На українському кордоні з Росією неспокійно. Велике скупчення техніки й армійців Федерації на межах з Чернігівською, Сумською, Харківською, Донецькою та Луганською областями.

Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби України:

- Щоденно іде маневрування цими військами біля держкордону, постійні провокації, особливо в нічний час: це і несанкціоновані польоти авіації, різні і вертольоти, літаки, безпілотники, які запускаються вночі розповсюдження тієї чи іншої ділянки кордону, це підхід реальних колон техніки до держкордону, потім вони уходять.

Тривожно й на українсько-молдовському рубежі, а саме на ділянці завдовжки 452 кілометри - це придніпровський сегмент. Там був і залишається невеликий континґент російських військ, серед яких нині пожвавлення.

- Несуть миротворчу і охоронну функцію по складам зі зброєю, є елементи її приведення в різні ступені її бойової готовності.

Утім, вороже - начувайся! Україна укріплює рубежі й споряджає вояків.

- Оснастили зброєю і індивідуальною, і стрілецькою, і колективною наші підрозділи, проводимо і інженерні заходи.

Повітряний простір патрулює авіація, а так звану зеленку - територію за межами перепускних пунктів - вісім автомобільних бригад, чисельністю до трьохсот бійців. На кордонах працюють сапери.

А ось у самому Криму не залишилося жодного контрольованого українськими прикордонниками пункту. Хоча ще минулого тижня таких було вісім з 27.

Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби України:

- Із 1914 військовослужбовців виводиться 1100, перебувають у русі 594, залишаються близько 797 - це цивільні особи.

Цих військових передислоковують. Приміром, нові блок-пости облаштували в Бердянську, Каланчаку, Генічеську. Укріплюють й пункти між материковою частиною України й Кримом - у Арм'янську й Чонгарі. Міґрації тут пильнують, щоб на велику землю не потрапили екстремісти. Ретельно оглядають чоловіків віком від 18 до 40 років, надто які пересуваються організованими групами. Викликають підозру й люди з новесенькими українськими паспортами. Загалом з початку березня на державну територію, з підозри у прагненні дестабілізувати ситуацію у країні, не пустили більше восьми тисяч осіб.