Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 березня 2014, 22:10 Інше
Дитячим колективам відмовили у візах для участі в фестивалі
Дитячим колективам відмовили у візах для участі в фестивалі

Дитячий протест під Чеським консульством у Києві. Два столичні колективи отримали відмови у візах на фестиваль "Перлини Європи", що днями розпочнеться в Празі. Батьки юних артистів обурені. Діти ж вирішили заспівати й затанцювати під вікнами дипломатів.

Під чеським консульством танцюють солісти дитячого хореографічного ансамблю. А це інший ансамбль - співочий.

- До свиданья не значит прощай, вспоминать обо мне обещай, вспоминать обо мне обещай, прогони тучку ту и придумай себе мечту.

Обидвом колективам "прощавай" сказала Чехія, відмовивши у візах. Діти - учасники багатьох міжнародних конкурсів - мали їхати на фестиваль "Перлини Європи".

- Много куда ездили, и в Париж, и в Прагу, и занимали места, тем более они сами нас пригласили, а потом отказали. Но это, конечно, не они отказали, а консульство.

Відмови у візах не чекали ані виконавці, ані їхні батьки.

Ярослав Євич, батько учасниці ансамблю:

- Сьогодні мали виїзжати, домовлено, все погоджено, організаторські питання всі були вирішені, тільки мала відкритися віза, вона не відкрилась.

Віталій Манько, співорганізатор поїздки:

- В попередні роки ми отримали нагороди найвищої проби на тому ж фестивальному русі, і ніколи у нас проблем з цим не було. В цьому році безапеляційно відмовили без пояснення причин. Загально сказали, що ми не можемо довести мету поїздки.

Керівники дитячих колективів кажуть - подали той самий пакет документів, що й завжди.

Віталій Манько, співорганізатор поїздки:

- По-перше, це був офіційний лист організатора, по-друге, це були стандартні заяви наші, це були ваучери на поселення в готелях, проплачені, до речі, нами. Як підтвердження, що ми будемо жити в конкретних місцях, ми зробили всі проплати, ми замовили транспортні послуги, ми все зробили як потрібно було.

Тож діти і батьки прийшли під стіни консульства вимагати, щоб відмови переглянули. Адже тепер малі виконавці не лише не потраплять на фестиваль у Прагу, а й не мають шансів отримати візи в інших диппредставництвах. 

- Ми хочемо на фестиваль, ми хочемо на фестиваль, ми хочемо на фестиваль!

Зрештою дипломати дітей почули і керівників ансамблів запросили на зустріч із консулом. За кілька хвилин до журналістів вийшов і він сам - з добрими новинами.

Павел Пешек, консул Чеської Республіки в Україні:

- Мы вместе пробуем найти решение, и мы попробуем эту проблему, которая возникла, устранить в течении сегодняшнего дня. Мы знаем, что дети вообще не виноваты в этом.

Тож діти сподіваються, що вони таки отримають візи. Адже заради українських колективів чехи навіть погодилися продовжити фестиваль на один день.