Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 березня 2014, 22:46 Інше
Норвегія подарувала Україні обладнання для підводного розмінування
Норвегія подарувала Україні обладнання для підводного розмінування

Нове сучасне обладнання для підводного розмінування - 9 гідрокостюмів сухого типу та 3 безпровідні системи зв'язку. Такий дарунок отримала Державна служба з надзвичайних ситуацій від Норвегії в межах програм ОБСЄ. Презент плановий, але своєчасний. І через ситуацію у Криму, й через застарілість спорядження рятувальників. Нині заміни потребує 80% обладнання.

Жести в минулому. Відсьогодні у рятувальників нове, сучасне спорядження.

Олег Бондар, керівник відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Це система зв'язку для підводного розмінування. В чому унікальінсть обладнання - піротехнік зможе не жестами, не чимсь, а обичною мовою спілкуватись під час завдань під водою.

Тут таки й десяток засобів індивідуального захисту: здавалося б - звичайні гідрокостюми, утім вони з більшими можливостями для людини.

Олег Бондар, керівник відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Гідрокостюми сухого типу, які довзволяють виконувати роботи на більших глибинах і в умовах перепаду температур, це вже людина не буде відчувати дискомфорту при роботі.

Обладнання на 25 тисяч єврів - це такий собі презент у межах проекту ОБСЄ в Україні. Організація вже вчетверте допомагає вітчизняним рятувальникам. З 2007-го року передали 40 приладів для пошуку вибухонебезпечних предметів і більше двох сотень бронежилетів та шоломів. На розмінування територій координатори дивляться широко. Це - кажуть - не тільки безпека людей. 

Мадіна Джарбусинова, координатор проектів ОБСЄ в Україні:

- Устаревшее вооружение или остатки взрывчатых веществ 2-й мировой войны, попадая в руки людей, занимающихся торговлей оружием, различных криминальных структур - это несет очень большую угрозу.

Це устатковання актуальне для рятувальників. Очільник Держслужби з надзвичайних ситуацій зазначає - аналогічного, сучасного мають тільки 20відсотків.

Анатолий Бойко, в. о. голови Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Можна сказати, що 80% оснащення на сьогодні потребує заміни, тому що воно застаріло як і по термінах експлуатації, і потребує списання.

А знешкоджувати треба чимало. За останніми підрахунками, відлуння війни - це більше ста тисяч вибухонебезпечних предметів! З них 3 тисячі - у воді, а саме в акваторії Чорного та Азовських морів. Цю авіаційну бомбу знешкодили в Севастополі влітку 2013-го. Вибухонебезпечні предмети шукають постійно.

Анатолий Бойко, в. о. голови Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Зараз у нас ведуться масштабні роботи, підводні роботи по знищенню вибухонебезпечних предметів минулих війн поблизу Очакова Миколаївської області. Аде кожен день поступають заявки як на суші, так і на водоймах.

Зараз для піротехніків настає гаряча пора. Адже з потеплінням, із початком земляних робіт і курортно-дайверського сезону таких небезпечних знахідок більшає.