Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 березня 2014, 21:36 Інше
Як справи з бомбосховищами у Івано-Франківську
Як справи з бомбосховищами у Івано-Франківську

В Івано-Франківську вирішили перевірити стан бомбосховищ. Більшість їх розташовані на території колишніх і ще чинних великих підприємств. Об'єкти засекречені, а доступ до них мають лічені особи. Журналістів пустили за важкі двері спецпідвалу.

Глибина семиповерхового будинку під землею. Цей об'єкт спорудили ще всередині 20 століття. Проте й нині бомбосховище готове до експлуатації. Тут є санвузол, ліжка, харчоблок. Вентиляція. Тільки мобільний зв'язок зникає одразу ж за броньованими дверима.

Микола Фінів, керівник відомчої воєнізованої охорони на підприємстві:

- Тут води для двохтижневого користування, получається два баки по 2500 літрів. На випадок харчування окремо поступає - пайки для того, щоби люди кормились.

Це - протирадіаційне укриття. Приміщення на 450 людей. Ще в кількох об'єктах у місті можуть поміститися до тисячі. Найбільше сховище - на підприємстві в одному зі спальних районів міста - воно розраховане на 3,5 тисячі людей. Та цього мало.

Ігор Влізло, заступник керівника управління з питань надзвичайних ситуацій м. Івано-Франківська:

- Самих протирадіаційних укрить є в районі 50 штук, із них 20, які можуть прийняти людей хоть сьогодні. Із тих 30: 15 у напівготовому стані, 15 - неможливо їх використати, тому шо вони затоплені, зруйновані і так дальше. Причина - ліквідація тих підприємств, на балансі яких були ці укриття.

В разі небезпеки місто й область не залишаться й без керівництва. В елітному сховищі можна оселитися хоч сьогодні.

Ігор Влізло, заступник керівника управління з питань надзвичайних ситуацій м. Івано-Франківська:

- Воно готове прийняти або захистити тих людей, які працюють в приміщенні ОДА, МВК і так дальше, і то враховуючи, скільки там людей, воно може прийняти якусь частину. Воно дійсно в хорошому стані утримується, воно є на балансі ОДА.

Місць розташування босмбосховищ не повідомляють - таємниця. Проте запевняють: людей, за потреби, буде сповіщено через гучномовці в кожному районі. Та ось лихо. Всі сховища, що є в обласному центрі, можуть вмістити лише 15 відсотків чверті мільйона мешканців.