Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 березня 2014, 18:37 Інше
Яка доля чекає на маєтки колишньої влади
Яка доля чекає на маєтки колишньої влади

Замість резиденцій - національні парки. Екологи хочуть змінити статус мисливських угідь і деяких садиб Януковича. Кажуть: відповідний документ президент Віктор Ющенко підписав ще 2009-го року. Утім, маєтки і досі закриті для відвідувачів.

Грудень 2009-го року. Президент Віктор Ющенко підписав укази: державні мисливські резиденції - Залісся, Білоозерське та Синегора за шостимісячний термін перетворити на національні природні парки. Проте цього не зробили. Державне управління справами чомусь не виконало розпорядження. А екологам надіслали листа.

Володимир Борейко, еколог:

- Іформуемо вас, що назначений проект розпорядження по поводу национальных парков не може бути погоджений адмінстрацією президента на данний час, розглядається питання про скасування указу президента про створення національних природних парків, то есть дуся начала нагло саботировать указы.

Державна  резиденція Залісся - за тридцять кілометрів від столиці. Знайти її не так просто, бо на в'їзді - жодних розпізнавальних знаків. Журналістів тут вітають, на диво, радо. Територія маєтку величезна - понад 14 тисяч гектарів. Є чисті лісові галявини й на власні очі можна побачити диких звірів. Наприклад, оленів, їх - величезна кількість.

Євген Чирков, заступник директора резиденції Залісся:

- На сьогоднішній день у нас налічується 24 зубра, в Україні всього 220, порядка 3000 голов копитних, із них 2000 голов оленя, порядка 400-500 голов кабана дикого, лань європейська порядка 200 голов, порядка 150 голов косулі, 20-30 голов лося. Дуже багато птахів, в тому чилсі червонокнижних.

Тварин у Заліссі підгодовують, доглядають.

Євген Чирков, заступник директора резиденції Залісся:

- На території господарства ми займаємось підгодівлею звіра, тому що у нас в десять раз фактична чисельність превишає оптимальну, в основном це ми викладаєм сіно, унас порядка 600 годівниць на території господраства. Крім сіна, заготовляються кормові віники, щороку 20 тисяч віників.

У Заліссі кажуть: тварин тут так багато, бо на територію немає доступу простим відвідувачам. Якщо ж резиденцію перетворять на національний парк - це може стати катастрофою.

Євген Чирков, заступник директора резиденції Залісся:

- Бажаючих буде тисячі людей, просто пройтися подивитися, звір просто звідсіля зійде, який зможе, який не зможе, просто загине, бо він не зможе ны харчуватись, ні відпочивати, ні розмножуватись.

До того ж перетворити резиденцію на національний парк - непросто й коштуватиме дорого.

Євген Чирков, заступник директора резиденції Залісся:

- На реорганізацію господарства потрібно декілька міліонів гривень, це надо переробити всі акти, перерєструвати всі будівлі, у нас близько 200 будівель, переробити проект - на це потрібно, я думаю, близько двох мільйонів - бюджет нам не виділяв. 

Заступник директора резиденції розповідає: в Заліссі ніколи не полювали - ані Віктор Янукович, ані хто інший. Каже, лови тут просто заборонені.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Ці вишки лісники використовують для того, аби було зручніше рахувати диких тварин та відстрілювати бродячих собак і лисиць, які небезпечні.

Так кажуть тутешні працівники. Утім, екологи певні - конструкції для іншого.

Павло Швидун, еколог:

- З цієї вишки вівся вогонь, тобто, якщо, наприклад, Чирков розповідає з вишки, то вони напевно рахують не кількість, яка пришла, а яку відстріляли.

Загалом в Україні 20 державних резиденцій. Сім із них у Києві та Київській області. І хоча екологи наполягають - терміново надати маєткам статус національних парків, лісники - проти. А у влади свої плани.

Олександр Турчинов, в.о. голови Верховної Ради України:

- Одно из решений, которое будет реализировано в самое ближайшее время, это продать все эти резиденции, они не нужны стране, кто бы не был на посту президента, не надо, это ненормально. Я думаю, мы за счет реализации этих резиденций серьезно поправим госбюджет.

Щоправда, кому продадуть резиденції, Олександр Турчинов так і не поточнив.