Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2014, 23:31 Інше
Ситуація на східному кордоні України
Ситуація на східному кордоні України

На українсько-російських рубежах людно. Причому - з обох боків. Приміром, на Харківщині тривають масштабні навчання військових. Також поспіхом укріплюють самі кордони з колись дружньою державою.

Пересування російської важкої техніки в бік України прикордонники помітили ще два тижні тому. Тут і танки, і БТРи, й навіть реактивна система залпового вогню Град. Військ Федерації навіть не ховали. Натепер біля рубежів України техніки й вояків сусідньої держави скупчилося немало.

Ігор Тенюх, в. о. Міністра оборони України:

- Північ, Схід і Південь, разом з АР Крим - сконцентровано 60 тисяч військовослужбовців ЗС РФ.

Загрозу українські можновладці, та й самі військові оцінили миттєво: Росію завжди позиціонували як дружню державу. Межу громадяни перетинали без віз і навіть закордонних паспортів. Прикордонники на КПП були лояльні.

Олександр Жаненко, заступник керівника управління Адміністрації Державної прикордонної служби України:

- Україно-Російський кордон був відкритий, були домовленості, було відкрито, і зараз вони працюють, багато місцевих пунктів пропуску, поїзда Київ-Москва, які рухаються, дуже були партнерські стосунки.

Тож рубежів надто не укріплювали. Й навіть не мали наміру це робити.

Олег Сиротюк, народний депутат України:

- Цього року злочинно в бюджеті не було коштів для продовження демаркації та делімітації східного та північного державного кордону.

Аж тут загроза війни! Бійці ворога - близько!

- Вони знаходяться 20-30 км від кордону, це Донецька область, Луганська і Харківська.

Українські прикордонники кинулися зміцнювати рубіж. На Донеччині, приміром, вирили величезну траншею.

Олександр Жаненко, заступник керівника управління Адміністрації Державної прикордонної служби України:

- Це інжернерне облаштування ДК зроблено для недопущення пересування військової техніки.

На Харківщині ретельніше почали пильнувати "зеленку" - так професійним сленгом називають межі держави в полях та лісах, поза КПП. А також розгорнули масштабні військові навчання. Сюди спрямували особовий склад 92-ї окремої механізованої бригади. Це найбільша армійська частина в Харківській області, з реальним досвідом бойових дій - бійці брали участь у миротворчих місіях у гарячих точках світу. Детальної інформації про техніку, кількість війська та місце їхнього розташування не розголошуємо з міркувань безпеки. Офіційно маневри вважають навчанням. Утім, у разі нападу ворога мають наказ захищатися.

Ярослав Яровий, командир першого танкового взводу:

- Не зважаючи, що в Росії кількість війська в рази перевищує нашу. Трішки страшно. Но ми давали присягу на вірність країні. То будем захищати наш народ, нашу країну до останнього.

Тихо тільки на Луганщині.

Михайло Денікін, Ізваринський селищний голова:

- Если видят чужого, говорят, и я говорил погранцам - смотрите, чужой. Никакой техники, ничего нету.

Спокій пояснюють місцеві, які сходили в розвідку - по той бік рубежу техніки не побачили.

- Та там ничего нет. Ни танков, ничего. Понаговорили. Все нормально.

Між тим тут таки, з боку Луганщини, ще торік Росія почала укріплювати кордон. Ось відео з Красної Талівки, датоване жовтнем 2013-го - прикордонники сусідньої держави протягують колючий дріт. І хоч відстань між хатами різних країн сто метрів, людям - не пройти, тільки через офіційне КПП.

- Раньше знали, что граница, нихто не ходил никуда, а вот буквально с мая этого года стало намного строже.

Нині для простих людей перетнути державний кордон Росії справа не з легких. Про таке кажуть прикордонники - українцям сусіди відмовляють без підстав. Тільки за передостанню добу у Федерацію усно, без пояснень не пустили більше ста осіб.