Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2014, 22:26 Інше
Яка ситуація нині на кордонах
Яка ситуація нині на кордонах

Провокації на українсько-російських рубежах. Через чергову інформаційну качку була паралізована робота прикордонників на Донеччині. Блокували проїзди й пересування техніки місцеві мешканці, якими керували невідомі особи.

На українсько-російських рубежах - неспокійно. Напередодні була заблокована робота підрозділів Донецького прикордонного загону. А все через поширення в реґіоні провокаційних чуток. Мовляв, державної межі відтепер пильнуватимуть представники самооборони й Правого сектору, а не військові.

Олег Слободян, керівник відділу Адміністрації Державної прикордонної служби України:

- Спочатку з'являлися матері військовослужбовців за контрактом, далі з'являлися представники місцевого населення, потім з'являлися незрозумілі організатори, які підігрівали ці настрої. Не втручалися в роботу відділів, вони блокували виїзди, техніка не мали змоги пересуватися.

Ситуацію владнали завдяки переговорам, місцеві розійшлися. Нині підрозділи працюють у штатному режимі. За добу на перепускних пунктах прикордонники не пустили на територію України майже п'ять сотень громадян Росії. Декого навіть передали Службі безпеки.

- Він є військовослужбовцем батальйону, який дислокується в Чечні, при ньому був автомат Калашникова, 180 набоїв до нього, автомат ПМ, бронежилет, військова форма одягу.

Посилено нині й варту на переході між материковою частиною України та Кримом, з огляду на нещодавній інцидент, коли в Херсонській області на косі Арбатській стрілці висадився російський десант. Окупанти захопили газоперекачувальну станцію Чорноморнафтогазу. Приблизно 80 військовиків та 3 БТРи дислокуються в південній частині селища Стрілкового. Українські бійці в оборонних позиціях на супротивному - північному - боці населеного пункту.

Олег Слободян, керівник відділу Адміністрації Державної прикордонної служби України:

- Прикордонники розом з Мінообороною заблокували проїзд дорогою до Генічеська, ніякого протистояння там немає.

Саме укріплення кордонів з Росією - обов'язкова складова оборонної стратегії, каже екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Микола Маломуж, голова Служби зовнішньої розвідки України в 2005-2010 роках:

- Посилення ситуації на кордоні, за рахунок Києва, західних регіонів і тд, там повинні бути десятки тисяч людей - прикордонники, національна гвардія, уже ми говоримо про 50-60 тисяч. І другий ешелон - це мобілізація всіх ресурсів Міноборони на другому напрямку, на випадок реальної агресії.

Хоча розвідник запевняє - широкомасштабного вторгнення поки не буде. Таких домовленостей вдалося досягти в перемовах України, Росії та міжнародної спільноти. А ось диверсії і підбурювання місцевого настелення цілком можливі - саме тому правоохоронні органи мають працювати в посиленому режимі.