Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 березня 2014, 22:08 Інше
Як бережуть Чорнобильську АЕС
Як бережуть Чорнобильську АЕС

Атомні станції посилено охороняють. Бійці внутрішніх військ, що пильнують ядерних енергоблоків, запевняють - на територію жодної української АЕС сторонні особи не потраплять.

Перш ніж потрапити до ЧАЕС, необхідно проїхати кілька пунктів пропуску. Усі автомобілі перевіряють особливо ретельно - віднедавна об'єкт під посиленою охороною. Втім, знімати ці пункти не можна з міркувань безпеки.

Андрій Фролов, командир військової частини з охорони ЧАЕС:

- Що включає в себе посилений варіант несення служби. Це не тільки несення варти, але і збільшення постів, контроль патрулюванням, контроль дозору по периметру.

Але навіть потрапивши за периметр 30-кілометрової зони, зловмисники до енергоблоку не дістануться - кажуть керівники ЧАЕС.

Євген Катунін, заступник директора ЧАЕС:

- Проникнення через зовнішню частину - він викликає одразу реагування на те, щоб уже два інші периметри були, наприклад, це блокування турникетів, це заборона на переміщення транспорту, осіб і всього на світі. І тільки сили реагування можуть в цих умовах уже видвинуться до того місця, де є ядерні матеріали.

Ось так у разі тривоги група швидкого реагування переміщується ближче до об'єкта охорони. На самому вході до головного корпусу - ретельний догляд з допомогою металошукача. Бійці в бронежилетах та з автоматами. Далі - кордон, пройти який можна лише маючи картку доступу. Скільки бійців внутрішніх військ посилено охороняють ядерні матеріали - військова таємниця. Усі вони контрактники зі спеціальними навичками. Переконують - готові відбити напад навіть добре екіпірованих російських солдатів.

В'ячеслав Мельничук, старший інструктор групи захоплення внутрішніх військ:

- Судячи з того, як ведуть себе війська Російської федерації, будемо називати речі своїми іменами, це цілком нормально. Але я вам скажу, що на територію вони не зможуть пройти. Це однозначно. Тому що тут є ми. Так, ми не так круто вдягнуті, як вони, але це ролі не грає. В нас є те ж саме, що в них.

Андрій Фролов, командир військової частини з охорони ЧАЕС:

- Казати, скільки ми можемо відбити - це неправильно. Якщо ми будемо бачити, що це велика кількість диверсантів, хоча це не може такого бути, тому що це ще проникнути в 30-км зону треба, ми готові відбити любий напад.

Напад із повітря ВВшникам допоможуть відбити системи протиповітряної оборони, що мають прикордонники. Втім, бійці внутрішніх військ наголошують - готові охороняти не лише цей об'єкт, а й поїхати допомогти українським військовим у Криму.

В'ячеслав Мельничук, старший інструктор групи захоплення внутрішніх військ:

- Ми готові в будь-який момент прийти до вас і просто допомогти. Без зброї. Морально навіть. Тому що наказа зі зброєю допомагати вам не дають. Але ми з вами.