Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 березня 2014, 22:19 Інше
Під Києвом Самооборона викрила виробництво гранат
Під Києвом Самооборона викрила виробництво гранат

На приватному підприємстві в Київській області самооборонівці викрили незаконне виробництво зброї, а саме - складових світло-шумових гранат, які було застосовано проти мітинґувальників на Майдані. Тепер активісти з'ясовують, де корпуси начиняли вибухівкою.

- Никому не двигаться! Все на местах! Все, блокировать цех. Первая группа - блокировать, вторая за мной!

Так самооборонівці перевіряють інформацію про те, що тут незаконно виготовляють зброю. Наляканих працівників збирають у центральному цеху. Що тут роблять озброєні чоловіки - люди не розуміють.

- Виробляємо разні закази: штуцера, гайки, втулки разні. Хто нам що заказав - то ми і робимо. Що ми, воєнку яку робимо? Ні. Ви об'яснять, чому ви до нас, посітили нас. 

Коли всі цехи обстежено, керівник групи активістів приходить до працівників зі знахідкою в руках.

- Скажите, пожалуйста, что это, вы знаете? Знаете или нет? Ну это ж вы точили, не я точил. Корпус чего?

- Откуда я знаю? У нас є креслення.

- Корпус! Замечательно.

- Довожу до вашего сведения, что вы здесь производили нелегальное оружие. Это корпус от гранаты, светошумовой. Граждане Украины, вы производили здесь оружие, если вы не знаете - я вас информирую.

Далі йдемо цехами. Знаходимо й інші деталі майбутньої гранати: накривки і трубки для запальника з кільцем.

Олександр Зацепін, керівник штабу самооборони при ГУ міліції в м. Києві:

- По нашей информации это уже цех окончательной обработки и доработки производства, где происходит так называемая чистовая обработка перед тем, как отправить для начинки взрывчатым веществом.

Саме такими світло-шумовими гранатами закидали мітинґувальників під час сутичок у центрі Києва. Ось складники, що їх виготовляли токарі, а ось - готовий бойовий припас Терен 7м. Схожість є. Керівник виробництва розповів: нещодавно по готову партію виробів приїжджали замовники. Чоловік божиться - не знає, хто це був і куди повезли деталі. На гамір приїхали охоронці з сусідніх підприємств.

- Нам звонят люди и говорят, что какие-то люди с автоматами приехали. Люди волнуются.

Та коли дізналися, що на території вже є міліція - заспокоїлися й поїхали геть. Активісти не відпускали працівників доти, доки на виклик не прибула слідчо-оперативна група Броварського райвідділку.

Микола Жукович, керівник відділу ГУ міліції в Київській області:

- Ми відкрили кримінальне провадження за статтею 263 - це незаконне поводження зі зброєю та боєпрпипасами. В рамках цього розслідування кримінального провадження залучена вибухотехнічна служба, яка проведе експертизу оцих саме предметів, які виготовлялись на цьому підприємстві.

Активісти передали всі докази правоохоронцям, а самі поїхали за адресою, де вироби могли начиняти вибухівкою.