Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 березня 2014, 21:50 Інше
Кримці в розпачі - курортний сезон під питанням
Кримці в розпачі - курортний сезон під питанням

Останні події ставлять під питання курортний сезон на кримському півострові. Власники готелів і пансіонатів б'ють на сполох - туристи, головно з Росії, масово повертають путівки. Чи справді Крим буде без відпочивальників і як можна стабілізувати становище?

Кримці в розпачі - курортний сезон під питанням!

- Сезона наверное не будет, война, кто к нам захочет ехать сюда - на войну?

- Мы выживаем частично от того, что сдаем жилье летом, и у нас небольшой бизнес, но мы работаем только летом в сезон.

- Если курортного сезона не будет, что делать? Идти в рабство.

У телефонній розмові з журналістом Свідка адміністраторка приватного пансіонату в Ялті підтвердила - клієнти масово скасовують бронювання не тільки на травневі свята.

Юлія, адмінстратор пансіонату, телефоном:

- Отказы есть, люди бояться, но сейчас под сомнение ставить, конкретно ставить я не могу, поскольку еще непонятно наше политическое положение, но во всяком случае отказы есть, это касается всего сезона летнего, в основном все-таки россияне, очень часто поступали звонки.

Утім, експерти туристичного ринку кажуть - панікувати зарано.

Лариса Слободян, член Асоціації лідерів турбізнесу України:

- Каждый день ситуация меняется, поэтому говорить, что сезон пропал или его не будет совершенно - никто не может.

Ба більше - впевнені, туристи поїдуть у Крим за будь-яких обставин. Можливо, тільки меншою кількістю. Так було в Єгипті: під час громадянської війни потік відпочивальників туди зменшився на 30 %.

Лариса Слободян, член Асоціації лідерів турбізнесу України:

- На курорт ездили украинцы, для них, наверное, это был экстрим, но они получали удовольствие, что мало людей, а сфера услуг - она оказалась на высшем уровне.

Також скептично в Асоціації ставляться й до тверджень щодо штучного перетворення Криму на гарячу точку заради напливу туристів до російського Сочі. Фахівці кажуть - ці курорти не можливо навіть порівнювати. 

- Основное превосходство Крыма над Сочи - это то, что здравница, много деток лечилось, много санаториев, поэтому туда едут, чтобы в первую очередь оздоровиться, а просто не отдохнуть. И грязелечебница, и климатотерапия.

Ось і киянка Оля заради цінного клімату й з патріотичних міркувань своєї сімейної поїздки в Ялту не скасовує.

Ольга, мешканка м. Києва:

- В жодному разі я не збираюсь відміняти свою поїздку до Криму літом, мало того, я підтвердила на минулому тижні своє бронювання. Ми збираємося в Ялту, ми відпочиваємо там багато років і нам дуже подобається, і не бачу ніяких проблем з спілкуванням, ми відпочиваємо поряд з росіянами та білорусами.

Злякається, каже - хіба що засилля БТРів на вулицях. Її відпустка запланована на червень, сподівається - до цього часу у Криму буде спокійно. Сподіваються на це й самі кримці.

- Все ждут, что жить нормально, никто не хочет, чтобы здесь ходили с автоматами люди, для меня, например - мифические защитники, потому что меня защищать ни от кого не нужно.

А експерти додають - сезон на півострові можна популяризувати зменшенням цін й активною підтримкою держави.