Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 березня 2014, 21:50 Інше
"Гетьман Сагайдачний" вже на Батьківщині
"Гетьман Сагайдачний" вже на Батьківщині

Флагман Військово-Морських Сил України "Гетьман Сагайдачний" вже повернувся в рідні води. Він зупинився на дальньому рейді неподалік Одеси. Напередодні корабель пройшов Босфор, де його зустрічали українськими прапорами.

Напередодні "Гетьмана Сагайдачного" зустрічали українці та кримські татари Стамбула. Флагмана вітчизняних ВМС вітали національними прапорами. Після участі в антипіратських операціях в Індійському океані корабель прямував через протоку Босфор у Чорне море.

Андрій Мостиський, т.в.о. Генерального консула України у Стамбулі:

- На фоні тих подій, які відбуваються в Україні - складних і непростих - дуже важливо підтримати наші Збройні сили і наш корабель, який повертається в Україну. Важливо, що тут зібралися представники кримсько-татарської громади і української. Це ще раз підкреслює те, що в Україні немає міжетнічної ворожнечі.

У відповідь на привітання з берега "Сагайдачний" увімкнув сигнальні вогні й сирену. А вже в середу корабель прибув до України. Зупинився на дальньому рейді неподалік Одеси. Місцеві активісти планували зустріти моряків квітами, проте завадила погода. Через туман фрегат не зміг увійти в порт, де вже стоять 12 кораблів Севастопільського та Ялтинського загонів морської охорони. Проте представники Західної військово-морської бази повідомили: флагман стоїть під прапором ВМС України, стан здоров'я екіпажу - задовільний. Після участі в антипіратській операції команда пройде обстеження в Одеському військовому шпиталі.

Андрій Магдалюк, заступник командира Західної військово-морської бази:

- Флагман збройних сил України не піднімав прапора іншої держави на своєму борту. Морально-психологічний стан особового складу добрий. Звичайно, всі готові, всі в строю, і всі готові до виконання завдань за призначенням. 

Офіцери наголошують: готові підтримувати своїх кримських колег.

Тетяна Вискочил, офіцер Західної військово-морської бази:

- Ми готові і сім'ї ваші прийняти в разі потреби. І ми горді за ваші вчінки, вірні своїй присязі, своєму українському народові. І ми віримо, що найближчим часом ця складна ситуація для вас, для ваших родин вирішиться.