Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 лютого 2014, 22:44 Інше
Афганці вартують лад у столиці
Афганці вартують лад у столиці

Поповнили лави заради спокою громадян. В Оболонському районі Києва разом з патрулями держслужби охорони - ветерани-афганці. Тепер в автівці з двома правоохоронцями й людина у штатському.

- Рівняйсь, струнко. Наказую заступити на охорону громадського порядку. По постам, маршрутам розійтись!

Поруч з правоохоронцями на інструктажі стоять чоловіки в цивільному. Це ветерани-афганці. Основне завдання активістів у складі патруля - не затримувати грабіжників, а провадити перемовини з підозрілими особами.

Вадим Марченко, керівник Союзу ветеранів-афганців Оболонського району м. Києва:

- Сейчас непонятные группировки молодежи, которые себя называют отрядами самообороны. Те они или не те - работникам службы охраны очень сложно выявить, поэтому мы сейчас закрепили за экипажами каждого представителя ветеранов Афганистана, которые имеют контакт непосредственно с Майданом, и они будут связываться и идентифицировать тех или иных людей.

Правоохоронці не приховують - вони перші запропонували залучити колишніх військових до сумісних чергувань. Попрохали про допомогу саме ветеранів-афганців не випадково.

Тарас Сусяк, співробітник Оболонського РУ міліції у м. Києві:

- Це вже люди, які пройшли війну, знають, як себе вести в нестандартних ситуаціях, і якщо виїжджають на місце події, якщо виникають якісь масові заворушення - вони знають, як себе вести і керуються в першу чергу не емоціями, як це роблять молоді люди, студенти.

А далі - до справи. Модернізовані патрулі роз'їжджаються вулицями. У кожного з 10 патрулів свій маршрут чергування. І ось перший виклик. Киянин телефоном повідомив, що двоє підозрілих хлопців намагаються вдертися до під'їзду. Мчимо на вказану адресу. Чоловік повідомив - молодики назвалися сусідами, які начебто забули вдома ключі.

Володимир, мешканець м. Києва:

- Я говорю, какая квартира?

- 42.

- Ну хорошо, помню, что 42 обокрали ночью 2 дня назад.

- Так ты будешь открывать? Наглым таким голосом. А кто ты такой? Повесил домофон и сразу иду к окну.

Коли чоловік сказав, що викличе правоохоронців, підозрілі молодики втекли, а правохоронці продовжили пильнувати свою територію. Ветерани-афганці зазначають - готові допомагати стільки, скільки буде потрібно.