Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 лютого 2014, 18:40 Інше
Кабан з Росії заніс чуму в Луганськ
Кабан з Росії заніс чуму в Луганськ

Африканська чума дісталася Луганська - приніс її вепр із Росії. Його труп виявили в лісі на околиці міста. Розтин підтвердив, що тварина здохла від цієї небезпечної хвороби. Ветеринари створили карантинну 3-кілометрову зону, в яку потрапило кілька вулиць приватного сектору обласного центру. Тепер описують там свійських свиней. Їх вилучатимуть і віддаватимуть на переробку.

Євген працює в Красноярському лісництві Луганська. Каже: того дня обходив свої володіння і в хащах помітив тушу здохлого вепра. На місце одразу викликав ветеринарів. Вони підтвердили страшний діагноз.

Євген Журин, мисливець Луганського лісомисливського господарства: 

- У нас АЧС, а это чума африканских свиней, этого вируса не было, пока дикий кабан не перешел с России. Внешне он ничем не отличался. После вскрытия у него была увеличина селезенка. Были повреждены внутренние органы.

Ветеринари одразу ж оголосили карантин у трикілометровій зоні навколо місця виявлення хворого на африканську чуму кабана. Туди потрапило й кілька вулиць приватного сектору Луганська. Нині фахівці обходять кожне подвір'я і фіксують поголів'я свиней.

Юлія Лінник, співробітник Жовтневої ветеринарної служби м. Луганська:

- Мы идем ко всем подряд. Есть радиус работы. Ко всем стучимся, заходив, узнаем. Открывает большое количество людей, но просто реплики разные - кто политическую ситуацию привносит, кто еще что-то.

У передмісті вже сьогодні закриють базари, де продають м'ясну продукцію, та виставлять блок-пости на магістралях.

Марина Воротникова, заступник Луганського міського голови:

- Эти два поста будут ограничивать выезд продукции, особенно свинины, чтобы не поступила в объезд, в город. Будет закрыт рынок и будут проводится рейды по стихийной торговле.

Позаяк африканську чуму зафіксовано в дикій природі, свійських тварин забиватимуть, м'ясо перероблятимуть на тушкованку чи варені ковбаси. Якщо ж недуга вразить і домашнє поголів'я - поросят доведеться вбивати і спалювати.