Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 лютого 2014, 23:37 Інше
Чи загрожує потоп українцям
Чи загрожує потоп українцям

З потеплінням заговорили про водопілля. Масштабних повеней рятувальники поки не очікують. Мовляв, немає величезного покриву снігу, та й крига на водоймах тане поступово. Утім, про всяк випадок вибухівку для підривання льоду підготували.

Ці приголомшливі кадри з Британії. У країні найбільша за два з половиною століття повінь, спричинили її шторми. Залиті угіддя, будинки, автошляхи, залізниця. Постраждали тисячі людей.

А це вже Україна. Тут теж заговорили про велику воду. Причина - різке потепління. Аномальна плюсова лютнева температура зсунула льодовий покрив на водоймищах. Тож рятувальники вже напоготові.

Михайло Болотських, голова Державної служби з надзвичайних ситуацій України:

- У басейні Дністра процес сходежння криги та поступовий підйом води уже розпочався. Для ліквідації заторов на річках, шоб захистити мости, водоспоруди, дамби, передбачено залучення піротехнічних розрахунків служби.

Небезпека не тільки назовні, а й під землею.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Місто Бровари, вулиця Андреєва, місцевість знаходиться в низині, тож мешканці оцих приватних будинків дуже часто страждають від підтоплень. Все починається з підвищення грунтових вод.

Поступово їхній рівень підіймається до критичного - в погребах не пройти.

- Підтоплює, я витягую всю картоплю!

Утім, проблема ця більше рукотворна. Запобігати підійманню ґрунтових вод мають дренажні системи, які нині часто знищують самі мешканці. Та рятувальники Київщини поки спокійні - повеней немає.

Віктор Рубан, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Це в Броварському районі, Ірпінська зона, Гостомель, Буча - немає на даний момент підтоплень. Якщо не буде якихось опадів і то, що в минулому році було, то ми прогнозуємо: з підтоплень проблемних районів не буде.

Така ж ситуація по всій Україні. Утім, розуміють - зима ще не закінчилася. Нагадаємо, рекордні хуртовини торік почалися саме в березні.