Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 лютого 2014, 23:35 Інше
Харківський викрадач літака - у турецькій в'язниці
Харківський викрадач літака - у турецькій в'язниці

Українця заарештували в Туреччині. Артему Козлову, який намагався захопити пасажирського літака Харків-Стамбул і змінити його курс, інкримінують викрадення повітряного судна. Скільки чоловік пробуде за ґратами - невідомо. Максимальне покарання за такий злочин у Туреччині - 20 років.

Сьомого лютого о 16.45 Артем Козлов піднявся на борт лайнера Харків-Стамбул, а вже за годину після вильоту намагався вдертися до кабіни пілота й розвернути судно. На облавку було 7-ро членів екіпажу та 110-ро пасажирів. 44-річний чоловік вимагав летіти до Сочі, де саме мали стартувати зимові Олімпійські ігри.

Максим Ленко, керівник головного слідчого управління СБУ:

- У випадку невиконання його вимог пасажир погрожував підірвати літак, заявивши, що при ньому є вибуховий пристрій.

Пілотам вдалося перехитрити терориста. Для цього лайнера довелося двічі розвертати над Чорним морем. Спочатку на Сочі, потім знову на Стамбул.

Максим Ленко, керівник головного слідчого управління СБУ:

- Після того, як цей пасажир трохи заспокоївся, силами членів екіпажу вдалося його зв'язати, а літак посадити у супроводі двох винищувачів турецьких ВМС в аеропорту Стамбула.

Хусейн Авні Мулту, губернатор провінції Стамбул:

- Вже в аеропорту було створено екстрену кризову комісію. Поліція та працівники летовища діяли злагоджено і завершили операцію із затримання злочинця.

Після приземлення літака пасажирів евакуювали, а судно обшукали. Утім, ані вибухівки, ані зброї не виявили. Пасажири зауважили - чоловік був п'яний. 

- Нас вивели через запасні сходи, спеціальні служби нишпорили навколо. Пасажирів евакуювали і все минулося.

Месут Кос, пасажир:

- Він викрикнув російською, що хоче потрапити до міста Олімпіади. Пригрозив бомбою, мовляв підірве її. А потім сів на місце й 3 години просидів там.

9 лютого у Стамбулі відбувся перший суд над порушником. Йому інкримінують викрадення літака. Максимальне покарання за такий злочин - 20 років позбавлення волі. Турецька Феміда обрала міру запобіжного заходу для українця - арешт. У вітчизняному міністерстві закордонних справ кажуть: поки що про екстрадицію на батьківщину Артема Козлова не йдеться.

Євген Перебийніс, директор департаменту Міністерства закордонних справ України:

- Відбулося відвідання виконуючим обовязки генерального консула у Стамбулі нашого громадянина, він почувається добре, стан здоров'я його задовільний, він забезпечений адвокатом, забезпечений перекладачем. Скарг на умови утримання не має.

Якщо ж 44-річний українець таки повернется до України і його судитимуть тут, чоловікові загрожуватиме до шести років тюрми.