Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 лютого 2014, 00:32 Інше
Надзвичайники долають наслідки хуртовин
Надзвичайники долають наслідки хуртовин

Наслідків хуртовин рятувальники й досі не подолали в більшості реґіонів України. Хоча працюють цілодобово. Ще не дісталися понад сотні населених пунктів. Адже подекуди висота заметів сягає трьох метрів. Та синоптики прогнозують: мерзнути лишилося недовго - незабаром настане потепління.

Холоднеча потроху відступає. Стовпчик термометра поступово повзе вгору. Утім, деякі реґіони досі не оговталися від нещодавніх  хуртовин  і морозів. До 148-ми населених пунктів не можливо доїхати навіть спецтехнікою. Дороги там засніжені, подекуди висота заметів сягає трьох метрів.

Анатолій Бойко, перший заступник керівника Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Рятувальники звільнили з транспортних заторів близько 4500 автомобілів та надали восьми тисячам сімсот особам. Станом на сьогоднішній ранок спостерігається ускладненим рух автотранспорту на окремих ділянках доріг Волинській, Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій та Хмельницькій областях.

Лише за вихідні із заметів на Хмельниччині рятувальники витягли з півсотні легковиків і вантажівок. Визволили зі снігових обіймів 120-ох людей. Роботи з розчищання трас у реґіоні тривають цілодобово. Проте в кучугурах ще сільські дороги. Аби хоч якось зарадити, уздовж шляхів рятувальники почали розташовувати пункти обігрівання.

Вадим Петришин, керівник центру ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області:

- Кожен охочий водій, який все ж таки наважився на поїздку, зможе зайти, обігрітися, випити чаю. Також обладнано і розчищено стоянку для тимчасового відстою транспортних засобів.

Через хуртовини на півдні Донеччини п'ятнадцятеро породіллей запам'ятають пологи назавжди. До медзакладу із кучугур їх вивозили танком.

Марина Волкова, породілля:

- До такой степени сугрубы, до такой степени замело, что невозможно было выехать ни одной машине. Если бы не танк… Я приехала в Володарский район, село Касьяновка. Я сейчас нахожусь в больнице №2, на Левом берегу. Если бы не наши службы, врачи, то мне вряд ли бы удалось попасть на данный момент в больницу.

Непереливки й на Рівненських автошляхах. Комунальники, рятувальники, інспектори ДАІ й навіть військові вийшли минулими вихідними на боротьбу із заметами. Там, де не допомагала звичайна техніка, використовували БАТа - потужного артилерійського тягача на базі танка. Лише він зміг дістатися майже сотні занесених сіл. І розчистив понад чотириста кілометрів доріг.

Микола Прокопчук, керівник сектору ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Рівненській області:

- Таку потужну спецтехніку на базі танку ми використовуємо для розчистки доріг, де ускладнений проїзд, в основному до населених пунктів нашої області. Наразі продовжує працювати у тих населених пунктах, де ускладнений проїзд.

Ще два десятки сіл в області натепер відрізані від світу. Дістатися легковиками туди неможливо. Знадобилася допомога і тим водіям, які зважилися їхати міжнародною трасою Київ-Чоп. Їхні машини просто перекидалися на слизькій дорозі.

Водій вантажівки:

- Дорожное покрытие такое, что едва дотронулся до педали газа, и машина стала совершенно неуправляема, и соответсвенно ушла в кювет. Благо, что не попалась встречная, что никто не пострадал. Могло быть гораздо хуже.

Тим часом рятувальники вкjтре закликають водіїв за можливості утриматися від поїздок на далекі відстані, і додають - терпіти лишилося недовго.

Микола Кульбіда, директор Українського Гідрометцентру:

- В період з 9 по 13 можна говорити, що в Україні буде підвищений проти норми температурний режим, причому суттєво вище від норми, навіть в нічні години температура буде близькою до нуля, а в денні години становитиме від одного до шести градусів тепла, опадів в цей період буде небагато.