Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 лютого 2014, 23:53 Інше
На Луганщині нищать свиней через занесену з Росії чуму
На Луганщині нищать свиней через занесену з Росії чуму

На Луганщині масово вбивають і спалюють домашніх свиней. Надзвичайних заходів довелося вживати після того, як у прикордонному з Росією українському селі Давидо-Микільському ветеринари зафіксували спалах захворювання на африканську чуму. Через це в районі запровадили карантин, визначили 10-кілометрову санітарну зону. Всіх домашніх свиней описали, вилучили й почали знищувати.

Євген Соломін, кореспондент:

- Всього в карантинній зоні опинилося 8 сіл Краснодонського району. За цю межу виїжджати і заїжджати можуть лише машини спеціального призначення. Місцевим жителям на автотранспорті її перетинати категорично заборонено.

На в'їзді до Давидо-Микільського - осередку спалаху чуми - цілодобовий пункт перепуску. Два правоохоронці й дезінфекціоніст пильнують ладу і стежать за тим, щоб сюди не заїжджав сторонній транспорт. Навіть рейсові автобуси довозять до цього КПП, далі - зась. Лише пішки.

Максим Бучнев, керівник Краснодонського РВ міліції:

- Личный транспорт не выпускается. Это решение принято на ЧПК и заходить сюда пока запрещено.

Африканську чуму в Давидо-Микільському виявили у приватному господарстві. Там здохло одразу шестеро поросят. Їхній розтин підтвердив найнебезпечнішу версію. Всі тварини були хворі на невиліковну африканську чуму. Недуга така страшна, що одразу вирішили - винищити все поголів'я в радіусі 10 кілометрів.

Віталій Морозов, керівник відділу ГУ ветмедецини в Луганській області:

- Все 121 голова свиней уничтожены путем сжигания в соответствующем месте под контролем службы МЧС, и это дало нам возможность не дать распространиться вирусу.

Припускають, африканська чума потрапила з сусіднього Тарасівського району Ростовської області. Там вона вирує вже 7 років. До України ж її по кризі замерзлого Сіверського Дінця занесли дикі кабани, трупів яких останнім часом виявили чимало. Місцеві ж тепер не знають, що робити. Адже розведення свиней - був чи не єдиний тутешній заробіток.

Іван Лисенко, мешканець с. Давидо-Микільського:

- Все на заработке. Работа у нас отсутствует. Процентов 50-60 осталось жителей. Не знаем. В основном пострадали фермеры, у которых больше 20-30 голов.

Тепер господарі за винищене поголів'я свиней чекають компенсацій. Гроші має надати Кабмін. Коли це зробить, ніхто точно людям сказати не може.