Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 січня 2014, 14:34 Інше
Британські науковці розробили папір, який містить насіння та добриво
Британські науковці розробили папір, який містить насіння та добриво

Обгортки не у смітник, а на город! Папір, який здатен перетворюватися на овочі, винайшли британські науковці. Новинка органічна і здатна самознищуватися.

Шари паперу, а в невеличких прогалинах між ними - желатинові капсули з насінням овочів. Ось і все, що потрібно, аби виготовити такий трансформер.

Філ Меркер, розробник технології:

- Технологія досить складна, бо компоненти крихкі. З ними доводиться працювати вручну - акуратно накладати. Ресурси ж неабиякі.

Використовують лише екологічно чисту сировину - вторинний, який уже був у вжитку папір, тільки рослинні друкарські фарби і жодних клейких речовин або хімічних сполук. Усе - щоб потім можна було в буквальному сенсі закопати паковання й органічно його утилізувати. Автори винаходу стверджують - до них ніхто не здогадався компонувати складові в такий спосіб. Хоча компоненти є в будь-якій крамниці для городництва й садівництва. А папір другого сорту - ледь не в кожного з нас під ногами.

Філ Меркер, розробник технології:

- Для такого аркуша ми беремО 700 насіннин. Тільки уявіть, згодом ви отримаєте, приміром, 700 морквин або броколі.

Задля цього досить не викидати обгортку, а просто закопати її у ґрунт. Насіння проросте, а папір розкладеться. Розробники кажуть - чимало людей, дізнавшись про винахід, мріють пакувати подарунки до свят саме в такий матеріал. А він сам - це неабиякий подарунок і отримувачеві, і природі.

Нік Венуа, співавтор технології:

- Ми виготовляли цей папір для загортання товарів. З нього дійсно можуть вирости морква, перець чилі, цибуля або томати. Першими купили пробну партію роздрібні торгівці. Та, гадаю, з часом рослинний матеріал стане у пригоді навіть професорам для лекцій. Приміром, на природознавчих факультетах.

За підрахунками статистиків, щороку у Британії, скажімо, після новорічних свят викидають на смітники понад 227 кілометрів паперу, в який запаковують різдвяні дарунки. Щойно чутка про британське диво розійшлася в мережі - з'явилося чимало потенційних покупців революційного продукту в усьому світі.  

Філ Меркер, розробник технології:

- Звісно, до масового виробництва ще далеко. Нам треба налагодити процес, залучити, а подекуди й створити машини, які пришвидшать виготовлення. Окрім того, знадобляться постачальники якісного насіння і робітники на фабриках.

Наступного року автори обіцяють поділитися методикою з колегами з інших країн. А ще - до Різдва 2014-го випустити аналогічний папір із квітковими та фруктовими "наповнювачами".