Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 грудня 2013, 23:36 Інше
У Черкасах мати позбавила сина зовнішнього світу
У Черкасах мати позбавила сина зовнішнього світу

Надмірна опіка спричинила трагедію. У Черкасах пенсіонерка ув'язнила в оселі власного сина. Жінка переконує, що той хворий і лише вона може його доглядати. 37-річний чоловік роками не з'являється на вулиці. Сусіди почали бити на сполох.

- Він кричить по ночам: спасіть мене!

Щодоби пенсіонерка Ганна Кирилівна чує сварки та крики в сусідній хаті. Там мешкає мати з сином. Життя чоловіка, переконує сусідка, цілковита мука.

Ганна Ворхлик, сусідка:

- Він худий, його 20 кілограм вєсу, він лежить без одежі, значить, плохо кормиться, плохо, в неї мінімальна пенсія, в нього немає ніякої пенсії.

Сусіди кажуть: за свої 37 років чоловік майже не виходив з будинку, ніколи не працював та лише два тижні навчався у школі. Тільки кілька разів його бачили влітку надворі. Почали бити на сполох, коли відчули себе в небезпеці.

Валентина Кулинич, сусідка: 

- У меня тоже есть дети, внуки, мне, например, страшно, потому что в таких антисанитараных нормах, там може буть туберкулёз, буть и всьо шо угодно, он кашляет постоянно, он выходит на улицу, а тут детки, мне, например, страшно.

Жінка, що ув'язнила сина, спілкується лише через ледь прочинені двері. Пояснює: в хаті хворий.

Наталя Драєвська, мати:

- В нього вялотікущій інціфаліт із 12 лет, він із 4 лєт в водолічєбніце, в нього ото моргання, і підходить до нього міліція має право тіки в присутствії участкового врача, а вони - ага, він худий. Да, худий, він схуд.

Побачити Романа з першої спроби нашій знімальній групі не вдається. Зніманню намагається завадити жінка, яка називається родичкою. Лише в супроводі міліції та муніципальної інспекції зрештою вдається потрапити в будинок. Жінка до останнього ховає сина від людей.

- Ну як ви маєте право з ним говорить? Ромочка, не надо!

- Ну хай розкаже, ну чого ви.

Правоохоронці розповіли: підтверджень того, що психічно хворого силоміць тримають удома, в них не було.

Ігор Лупина, старший дільничний інспектор Придніпровського РВ міліції м. Черкас:

- Ми, проводячи перевірку, направили запити, нам 4 медзаклади відповіли, що він ніколи не знаходився на лікуванні і не звертався.

Роман виявився доброзичливим і неагресивним. Каже, що хоче залишитися з мамою. Хоча умови, в яких він мешкає, назвати зразковими важко. Невелика холодна кімната, брудний одяг та постійний контроль матері. Чиновники у своїх висновках категоричні.

Олександр Давиденко, керівник управління Черкаської міської ради:

- Людина має жити в належних умовах і ми як влада зробимо все, щоб направити його у відповідний заклад, де він буде отримувати медичну і соціальну допомогу і, може, якесь навчання, якщо буде можливість.

За тиждень інспекція планує підготувати документи, щоб примусово забрати чоловіка до спецзакладу. Хоча той хоче лише одного - щоб йому й мамі дали спокій.