Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 грудня 2013, 14:06 Інше
На похороні Мандели перекладач-шизофреник побачив янголів
На похороні Мандели перекладач-шизофреник побачив янголів

Черговий скандал на похоронах Нельсона Мандели. У сурдоперекладача, який транслював промови світових лідерів, стався напад шизофренії. Першими про це дізналися глухі глядачі, які спостерігали за жалобною цермонію.

Під час трансляції жалобної церемонії на стадіоні в Йоганесбурзі люди з вадами слуху були шоковані. Вони стежили за рухами сурдоперекладача, який відтворював промови світових лідерів, і нічого не розуміли. Тлумач показував якісь дитячі жести і ляскав у долоні, наче й не знав мови глухих. Багато хто вирішив - це відверте знущання з інвалідів. Багато хто почав сумніватися, чи не самозванець цей перекладач. Сам герой міжнародного скандалу, 34-річний Тамсанка Джанжі, тепер твердить: - А що ж ви хотіли? Я - псих, у мене й довідка є.

Тамсанка Джанжі, сурдоперекладач-шизофреник:

- Я раніше лікувався від шизофренії і під час церемонії стався напад. Коли це почалося, не міг нічого з собою зробити. Побачив янголів, що спускаються на стадіон, і взявся міркувати, навіщо вони сюди прибули. Намагався контролювати себе й не показувати, що відбувається. Та, певно, не вдалося.

Перевірка показала - Тамсанка Джанжі не самозванець, а дійсно кваліфікований сурдоперекладач, але - з розладом психіки. Кілька років тому його усунули від роботи, він живе на соціальні субсидії, але інколи підпрацьовує за фахом. І завжди це робить з вогником в очах.

- Даруйте мені всі, кого, можливо образив. Сурдопереклад - моє покликання, я роблю його завжди з натхненням.

Асоціація глухих Південої Африки вже подала скаргу на Джанжі і з'ясовує, хто довірив шизофреникові таку відповідальну справу. Адже й раніше були нарікання на роботу цієї людини під час перекладу промови Президента ПАР Джейкоба Зуми на великому конґресі. Сам герой скандалу винуватить у всьому злу долю.  

- Життя несправедливе. І хвороба. Та більшість не розуміє, що це за недуга, гадають, що я просто придурююсь.

Панахида за Нельсоном Манделою, що зібрала в Йоханнесбурзі десятки тисяч людей, запам'яталася і казусом з Бараком Обамою. Сидячи у VIP-ложі, він сміявся і брав участь у "похоронному  selfie". Фотографія його та прем'єра Британії Кемерона, що сміються і позують на смартфон данської прем'єрки Гелле Шмідт, розлетілася Інтернетом. А впливове видання Times навіть помістило знімок на першій шпальті. Замість сумувати за померлим Манделою, якого Обама називає своїм кумиром, американський лідер не лише фотографувався, а й весело усміхався та кокетував з першої білявкою Данії. Тоді як його дружина Мішель сиділа поруч з кам'яним виразом обличчя. Поведінку політиків вже назвали обурливою й недоречною для панахиди.