Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 грудня 2013, 01:54 Інше
Чи готова Україна до снігу
Чи готова Україна до снігу

В Україну йде справжня зима. Вже вночі температура повітря має знизитися до 10 градусів морозу. Похолодання супроводжуватимуть дужі хуртовини.

Хмельницька область у заметах. Десятки легковиків застрягли у снігу, важкі вантажівки - в кюветах.

Володимир Гайдамащук, керівник управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області:

- Надавалась допомога у вилученні швидкої допомоги із замету, вилученні із снігового замету рейсового автобуса. Надавалась допомога й приватному автомобілю, у якому знаходилось п'ятеро пасажирів, з них одна малолітня дитина. 

А це вже Київ. Тут випало лише 4 сантиметри снігу. Та цього вистачило, щоб місто зупинилося в тиснявах. Уже завтра завіхолить і в решті областей України.

Людмила Савченко, керівник відділу Укргідрометцентру:

- По Україні наступна доба, ніч зокрема, найбільше снігу буде у південно-східінй частині, це Приазов'я, Запорізька, Луганська, Донецька області, Дніпропетровська, тут буде найбільше снігу, він буде досягати значень сильних, і хуртовина спостерігатиметься, замети на дорогах.

У столиці найближчими днями рясних хуртовин синоптики не передбачають, натомість відчутно похолоднішає.

Людмила Савченко, керівник відділу Укргідрометцентру:

- Температура знизиться, до ранку вона становитиме десь до 10 градусів морозу. Завтра денна температура в Києві буде 7-9 градусів морозу, і невеликий сніг також можливий.

Столичні комунальники до прогнозів дослухаються, тож уже зранку чистили тротуари від снігу.

- Сіль лише на зупинках, да, но тут же машини, ми по зупинках ходим, переходи, лєстниці, оце таке.

На дорогах вранці ситуація значно гірша. Автомобілі ледь рухаються. 

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Через сніг затори у Києві зранку подекуди сягали 10 балів, втім уже за кілька годин ситуація стабілізувалася. Дороги посипають піщано-соляною сумішшю, тож сніг поступово тане.

Техніку, що посипає дороги сіллю, ми бачили на столичному Подолі. Машин, які прибирають сніг, не видно. Тішить, що побільшало свідомих водіїв - припаркованих на дорогах авт майже немає. Кермувальникам, котрі збираються в дорогу в хуртовину, працівники ДАІ радять дотримуватися елементарних правил:

Юрій Маральов, керівник відділу УДАІ в Київській області:

- Обов'язково потрібно, щоб був буксирувальний трос, лопата на випадок снігових заметів. Не перевищувати ні в якому разі швидкість, завжди пам'ятати, що може бути ожеледиця на дорозі. В одному місці може бути сухо, в другому бути намороження на дорозі, лід. Це може призвести до летальних наслідків. 

Витягати автомобілі із заметів вже готові й бійці держслужби з надзвичайних ситуацій.

- Сьогодні вже чергує 20 автомобільних тягачів, виставлено і будуть забезпечувати і надавати допомогу, якщо така буде необхідність.