Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 грудня 2013, 14:21 Інше
Хорвати створили музей розкраяних сердець
Хорвати створили музей розкраяних сердець

Віддати належне спогадам і вилікуватися від туги за екс-коханим чи коханою можна в пересувному музеї. Його створили в Хорватії. Експозиція курсує світом - уздорjвлюючи зневірених у справжніх почуттях. Чи дієва така терапія і що саме возять із собою хорвати?

Білизна, листи, зізнання в коханні, іграшки, кайданки та навіть сокири, протези й зібрані в пляшечки сльози! Це лише незначна частина експонатів у музеї розкраяних сердець. Свого часу його заснувала пара з хорватської столиці Загреба. Після розриву власних стосунків.

Дражен Грубишич, співзасновник музею:

- Колись ми теж були разом. Щойно зрозуміли, що взаємини на межі - вирішили започаткувати виставку. Адже треба було щось робити з речами, які нажили спільно. Виникла ідея створити музей і зберігати там людські спогади.

З часом такі ж як вони екс-закохані взялися надсилати до закладу свої спогади. Експозиція почала мандрувати європейськими містами. За останні кілька років хорвати об'їхали Сербію, Македонію, Боснію та Герцеговину, Німеччину, США. Нині експонатами милується публіка в  Нідерландах.

Олінка Віштиця, співзасновниця музею:

- В Амстердамі, приміром, нам принесли невеличку статуетку Діви Марії. А ще - взуття з вулиці червоних ліхтарів. Є чоловік, який навіть власного протеза віддав. Ця колекція унікальна. Вона романтична, кумедна й зворушлива водночас. Буває, відвідувачі не можуть стримати сліз. Те, що вони бачать - частинки чиїхось життів.

Засновники музею кажуть - курсуючи містами зі своєю колекцією, прагнуть зцілити люд. Адже оглядини таких трагікомічних експонатів дає змогу колишнім закоханим довести людям і передусім собі, що життя триває. Хтось приходить до виставкової зали поділитися досвідом, або здобути емоційну полегкість. Дарувальники певні - ритуал, під час якого в музеї залишається спадок колишньої пристрасті - дуже дієва терапія.

Дражен Грубишич, співзасновник музею:

- Коли ми розпочинали, гадки не мали, що заклад стане таким популярним. Нині в нього власне життя, люди приносять свої речі. Тож, мабуть, ми не схибили.

В Амстердамі пересувний музей пробуде до березня прийдешнього року. Далі мандруватиме світом і поповнюватиме колекцію.