Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 листопада 2013, 23:48 Інше
Хто труїть столичне озеро?
Хто труїть столичне озеро?

Отруєна вода. Озеро Опечень на столичній Оболоні повільно помирає. Воно надзвичайно забруднене. Люди кажуть - останнім часом там дохне риба.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Це озеро Опечень на столичній Оболоні. Шкода, що телекамера передає зображення, а запахи - ні. Адже сморід тут просто нестерпний.

Тхне вода. Якщо нереально брудну субстанцію можна так назвати. Підійшовши ближче - жахаємося. Чого тут тільки не має: пляшки, будівельне сміття і навіть фекалії, які пливуть сюди невідомо звідки. На поверхну - масна плівка.

Євген, мешканець м. Києва:

- Бывает, выходишь на озеро, а тут такая пелена, масло, или оранжевое вообще полностью, а недавно мужчины рассказывали, что круг такой и рыба вот так вот сбилась в одно место и начала хапать воздух.

Мешканець Оболоні Дмитро каже: ситуація катастрфічно погіршилася цьогоріч. Тепер рибу тут ловить лише сміливий або нерозумний. Бо ж невідомо, яка вона в цій воді. І навіть та, що лишилася, невдовзі виздихає.

Дмитро, мешканець м. Києва:

- Пару лет назад ловили, было много рыбы, сейчас поменьшало и вообще не рискуем ее ловить, купаться тем более, по колено если зайдешь - выйдешь весь в масле.

Поряд з візуально найзабрудненішою частиною озера - автомийка. Йдемо туди, щоб з'ясувати, чи не зливають бруд в Опечень. Та в автобані нам демонструють очисну систему. Кажуть, жодні нечистоти звідси до водойми не потрапляють.  

- У нас все документы есть, буквально весной все документы подавали, у нас нема таких объемов, шоб ми скидали в озеро, у нас циркулятор, он обробляє цю воду, чистить. И нас проверяли, здесь вот эти водостоки все, у нас была проверка, лазили по всем канализациям.

Хто зливає відходи до озера - невідомо. Принаймні, на поверхні не видно жодної труби.

- Звідси, он дивіться, мазута пливе, все, що хочеш, зверніть увагу, там десь з-під почви йде.

Народний депутат Олександр Бригинець каже: така катастрофічна ситуація з усіма сімома озерами на Оболоні. Можновладець певен: їх треба терміново очищати, допоки в них ще хоч щось живе.

Олександр Бригинець, депутат Верховної Ради України:

- Я вже неодноразово звертався до голови КМДА, щоб щось зробити в цьому розумінні, і мені повідомили, що є така програма, яка називається реконструкція зливостокової каналізації, системи озера Опечень, попросив цей проект, аби показав експертам, на жаль, до цього часу мені не надіслали проект.

Якщо, згідно з проектом, водойми розчистять і побудують колектори - це  унеможливить подальше забруднення. Та поки що озеро більше схоже на канаву, наповнену каналізаційними стоками.