Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 листопада 2013, 20:12 Інше
Ізраїльські вчені знають, як вберегти корали
Ізраїльські вчені знають, як вберегти корали

Ізраїльські морські біологи дізналися, чому помирають корали, і запропонували створити "притулок" для ще живих.

У світовому океані зникають коралові рифи. Так, на Карибах вже загинули 80% поліпів. Науковці називають причини - надмірний вилов риби, забрудненя довкілля і зміни клімату. Та найголовніша: різке потепління за останні десятиріччя вод. Вийняток - коралові рифи Акабської затоки в Червоному морі. Вони не втрачають барвистості через підвищення температури й не вмирають. Це доводять дослідження учених Єрусалимського й Бар-Іланського університетів. Екологи пропонують оголосити вапнякові колонії в Ейлаті й сусідніх містах Єгипту, Йорданії і Саудівскої Аравії об'єктом Всесвітньої спадщини через унікальну здатність не втрачати колір.

Амац Генін, професор екології Єврейського університету в Єрусалимі:

- Коли літо незвичайно спекотне і температура води підвищується хоча б на півтора градуса вище локального максимуму, корали починають втрачати свою яскравість. Та в Ейлаті море може перегрітися навіть на п'ять чи шість градусів, а рифи все одно не бліднуть. Ми зрозуміли - бо вони унікальні. І запитали себе, а чому це так?

Як з'ясували науковці, за підвищеної температури гинуть симбіотичні водорості коралів, що занапащає самі вапнякові колонії. А в Акабській затоці цього не стається. Бо 8 тисяч років тому, після останього льодовикового періоду, тут оселилися лише стійкі до спеки генотипи.

Aмац Генін, професор екології Єврейського університету в Єрусалимі:

- Коли корали 8 тисяч років тому потрапили до Червоного моря з Індійсього океану - тут вода була така ж тепла, як і нині. Тож спорам довелося до цього звикати. Ті, що не змогли адаптуватися до спеки - загинули. Отже, нині всі колонії біля Ейлату - витривалі: вони можуть існувати за високих температур багато років.

Корали - велетенські колонії живих істот, які провадять осілий спосіб життя. Це найпродуктивніші й біологічно найрозмаїтіші системи в океані. Їхня загибель призведе до пришвидшення екологічної катастрофи всепланетного масштабу, попереджають науковці. Врятувати рифи - ще й гуманітарна місія. І якщо в інших водах вони можуть зникнути за півстоліття, то в Ейлаті є принаймні ще 200 років. Тож тут, радять морські біологи, треба створити "притулок" для коралів з усього світу.