Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 листопада 2013, 22:11 Інше
На Київщині скандал через безпритульних тварин
На Київщині скандал через безпритульних тварин

На Київщині вирішили очистити села від безпритульних собак і котів. Таке розпорядження видала Рокитнянська райдержадміністрація. Чиновники пояснюють свої дії поширенням сказу.

Ці цуценята живуть у занедбаній хаті. Аби малюки не здохли, їх підгодовують місцеві дітлахи. Та найближчим часом песиків можуть знищити. У трьох селах Рокитнянського району оголосили боротьбу зі сказом і безпритульними собаками, що можуть бути його носіями. В офіційному протоколі комісії, яка протидіє хворобі, йдеться:

- Організувати та провести заходи по зменшенню чисельності бродячих собак та котів в неселеному пункті с. Колісникове, с.Насташка, с.Острів та с.Довгалівське, як таких, що мали можливий контакт з хворими на сказ тваринами.

Втім, спочатку в документі замість слова "зменшити", написали "знищити". Згодом виправили. Хоча волонтери кажуть - то лише на папері.

Ася Серпинська, захисниця тварин:

- Вони ходять, їз дробовичків, із охотнічїх ружей просто розстрілюють собак. Але ж ви розумієте, що він не попаде кожній собаці так у голову, щоб собака в ту ж хвилину втратила свідомість і померла. Ці собаки будуть бігать поранені, будуть тягать кишки.

Втім, чиновники, що підписували протокол - виправдовуються:

Юрій Заїка, перший заступник голови Рокитнянської райдержадміністрації:

- Поки що фактів таких немає і заходи, які ми вживаєм, зовсім не повязані зі знищенням тварин. Якщо говорити про епідситуацію, да, у нас є факти сказу.

Безпритульних тварин просто відловлюватимуть, каже чиновник.

Юрій Заїка, перший заступник голови Рокитнянської райдержадміністрації:

- Мова йде про відлов собак згідно чинного законодавства і направлення їх у притулок для бездомних тварин. У більшості тварин є господарі, серед господарів проведено роботу для того, щоб вони обмежили спілкування, або хто прив'язує, або хто у подвір'ї закрив.

Втім, в селі Острові твердять - бездвірних собак тут чимало.

Алла Мамчур, в.о. Острівського сільського голови:

- У вас в селі є проблема з бродячими собаками?

- Велика. Їх ходить тут я не знаю скільки, їх підкидають, що мені з ними робити?

Одного з цих песиків вже пообіцяв узяти заступник голови Рокитнянської райдержадміністрації. Інші - чекають на хазяїв. Волонтери намагатимуться роздати всіх і мають намір стежити за ситуацією - щоб собак не постріляли, щойно скандал вщухне.