Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 листопада 2013, 13:39 Інше
"Розумний одяг" для захисту шахтарів створили в Чілі
"Розумний одяг" для захисту шахтарів створили в Чілі

Зменшити кількість аварій у копальнях завдяки спеціальним жакетам для шахтарів. У Чилі інженери розробили так зване "розумне вбрання" для гірників, що, за прогнозами, врятує тисячі людських життів.

На перший погляд цей жакет мало чим різниться від аналогів. Проте, під яскравим помаранчевим сукном вмонтовані сотні датчиків, які є запорукою безпеки гірників. Невеличкі пристрої моніторять і стан здоров'я людини - рівень серцебиття, дихання, і навколишнє середовище - показники пилу, шуму, світла, кисню. Одне слово - є незамінними помічниками і для гірників, і для тих, хто на поверхні.

Ерик Атенас, інженер:

- Інформація з сенсорів миттєво трансформується й потрапляє на будь-який комп'ютер, смартфон, мобільний телефон на поверхні землі. Все, що потрібно - під'єднати до інтернету девайси і розумний одяг та налагодити з'єднання між ними.

Хорхе Моралез, дизайнер:

- Щойно система помічає загрозу або щось виходить з ладу - подає сигнал тривоги. Керівництво копальні може зреагувати й допомогти людям подолати труднощі. А ще жакет містить кисневі маски й інші ургентні елементи, як в разі екстреної ситуації можуть стати незамінними.

Ефективність і  дієвість такого пристрою підтвердили й міжнародні експерти. Чилійці вибороли першість інноваторів Силіконової Долини в Каліфорнії. Серед 18 тисяч винахідників із 60 країн світу їхня куртка стала найліпшою!

Александер Дуарте, інженер:

- Ми передусім прагнули, щоб пригод - трагічних і фатальних - у копальнях у світі поменшало. Чилі попереду за статистикою аварій і кількістю загиблих шахтарів. Сподіватимемося, що жакет стане у пригоді багатьом людям. З таким пристроєм можна ретельніше проаналізувати ситуацію й запобігти лихові. І не треба долати його наслідки.

Мабуть, найтрагічнішою аварією на копальнях Чилі став обвал порід неподалік міста Коп'япо 2010-го. Тоді, 33 шахтарів пробули на семисотметровій глибині рекордних 69 днів. Всі бранці вижили. Влада зобов'язалася посилювати заходи безпеки і сприяти усіляким ініціативам, щоб зменшити сумну статистику.

Хорхе Моралез, дизайнер:

- Тільки уявіть, наскільки можна полегшити роботу рятувальників, їхню комунікацію з бригадами, які раптом заблокує під землею. Гадаю, ми на правильному шляху.

Розробники вже запатентували винахід і навіть створили компанію, яка ближчим часом запустить серійне виробництво "розумного вбрання". Перші партії продукуватимуть на призові гроші, здобуті на міжнародних змаганнях у США. З часом жакети планують  експортувати. Щоправда, скільки коштуватиме таке спорядження - поки невідомо.