Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 листопада 2013, 13:47 Інше
На Прикарпатті ремісники згубили річку
На Прикарпатті ремісники згубили річку

На Прикарпатті заповзятлива родина селян вкрала... річку. Пояснюють - зі шляхетною метою. Мовляв, задля народних промислів і гуцульських традицій. Та на це правоохоронці не зважили.

Ці рідкісні мальки - приречені, бо замість річки нині тут калюжа. Природне русло перегородила штучна дамба. Щоб вирватися з полону, риба вистрибує на бетон.

Юрій Фесюк, мешканець с. Яворова:

Дивіться, риба хотіла перепригнути через дамбу і упала сюда і тут подохла, форель високо пригає, проти течії іде, пропадає тут, тут багато риби, мальків, зараз вдарять морози, рідкісна риба, білий амур, форель карпатська.

Греблю спорудила кілька років тому родина села Яворова. Щоб виготовляти гуцульські ліжники. Переконують: для сім'ї це єдина можливість заробітку. Технології використовують стародавні. Спочатку прядуть з вовни. Потім виріб кидають ось у таку "джакузі". Брудну воду потім виливають у річку, без жодного очищення. Тож увесь берег вкриває вовна.

Руслан Буртник, мешканець с. Яворова:

- Там багато шерсті, там заплуталася риба, вона померла, бо не могла расплутатися.

Місцеві подейкують, що водойму сім'я забруднила ще й фарбою.

- Хімія різна, красителі, то все в колодязі людем тече.

Чому місцева влада не помічає проблеми, журналісти намагалися довідатися в сільської голови. Та жінка від коментарів відмовляється. Поява знімальної групи дуже її роздратувала.

Законність прибуткового бізнесу взялися перевіряти правоохоронці.

Юрій Микитин, керівник відділу Косівського РВ міліції:

- Розпочате криміналне провадження за фактом самовільного захвату землі та зміною русла річки Рибниця в селі Яворів, за ознаками кримінального правопорушення передбачається ст. 197, ч 1., відповідальність від 200 неоподаткованих мінімумів до арешту на 6 місяців.

Спрясти ліжника можна за добу. Його вартість в Інтернеті сягає ста доларів. Охоче купують народний товар як у мережі, так і на базарах Прикарпаття туристи. Тож, як твердять місцеві мешканці, в Косівському районі таких підприємців вистачає. Природоохоронці обіцяють їх усіх відшукати й перевірити.